Obavijesti

Show

Komentari 41

'Halid državljanstvo može opet tražiti, ali mora poštivati uvjete'

'Halid državljanstvo može opet tražiti, ali mora poštivati uvjete'
1

Halid Bešlić trebao je nabaviti preporuku Ministarstva kulture za stjecanje hrvatskog državljanstva, no nikada je nije tražio. Postupak, kažu, može ponovno pokrenuti

VIDEO

Nakon što je u javnost procurila priča da je bosanskohercegovačkom pjevaču Halidu Bešliću (58) odbijen zahtjev za hrvatskim državljanstvom, oglasilo se i Ministarstvo kulture. Naime, prije nekoliko dana u intervjuu za Dnevni avaz Halid je izjavio kako državljanstvo nije dobio jer je naše Ministarstvo kulture procijenilo da pjevač nije napravio ništa za hrvatsku kulturu. Ipak, u Ministarstvu tvrde da nije tako. Naprotiv, kažu kako od njih nitko nije ni tražio mišljenje. 

- Ministarstvo kulture nikada nije zaprimilo upit bilo Ministarstva unutarnjih poslova, bilo samog g. Halida Bešlića za mišljenje potrebno za postupak stjecanja državljanstva, pa shodno tomu nikada ga nije ni izdalo - priopćeno je iz Ministarstva. 

- Naime, g. Halid Bešlić podnio je Policijskoj upravi u Zagrebu zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva u studenome 2009. godine. Navedenom zakonskom odredbom propisana je mogućnost stjecanja hrvatskog državljanstva po preporuci jednog ministarstva. Po toj odredbi steći državljanstvo može stranac čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes RH iz čl. 8 st. 1 toč. 5. navedenog Zakona. Za stjecanje hrvatskog državljanstva po navedenoj privilegiranoj pravnoj osnovi potrebno je, među ostalim, dostaviti i mišljenje resornog ministarstva o postojanju interesa RH za primitak stranke u hrvatsko državljanstvo, ovisno o djelatnosti kojom se stranka bavi ili drugim bitnim okolnostima vezanima za djelokrug poslova ministarstva. Prilikom podnošenja zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva i tijekom postupka g. Halid Bešlić  obvezao se dostaviti mišljenje Ministarstva kulture o postojanju interesa RH za primitak u hrvatsko državljanstvo. Unatoč pozivima Ministarstva unutarnjih poslova, g. Bešlić isto nije dostavio. Budući da u to vrijeme MUP nije u svakom predmetu zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva po navedenoj pravnoj osnovi tražilo mišljenje resornog ministarstva službenim putem, tako ni u predmetu stjecanja hrvatskog državljanstva Halida Bešlića isto nije učinjeno. Od stranke se tražilo da pribavi mišljenje resornog ministarstva ili strukovne udruge, a što g. Bešlić nije učinio. Iz toga slijedi da se MK nikada nije očitovalo - objašnjavaju iz Ministarstva. 

Kažu kako je s obzirom da Halid Bešlić nije dostavio mišljenje resornog ministarstva ili strukovne udruge utvrđeno da nisu ispunjene pretpostavke za primitak u hrvatsko državljanstvo te je postupak okončan 19. ožujka 2011. donošenjem rješenja o odbijanju zahtjeva.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- G. Halid Bešlić, ukoliko je zainteresiran, može svoj pravni interes ostvariti novim zahtjevom za stjecanje hrvatskog državljanstva. Može to učiniti i po pravnoj osnovi članka 12. stavak 1. Zakona o hrvatskom državljanstvu (NN br. 53/91, 28/92, 113/93 i 130 /11), Ministarstvu unutarnjih poslova, uz uvjet ispunjena pretpostavke poštivanja pravnog poretka RH iz čl. 8 st. 1. toč. 5. Zakona, po službenoj dužnosti od nadležnog ministarstva zatražiti mišljenje o postojanju interesa RH u smislu odredbe članka 12. stavka 3. Zakona o hrvatskom državljanstvu - stoji u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...
ZNA PRIVUĆI PAŽNJU

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...

Fani je velika ljubiteljica skupocjene odjeće i modnih dodataka. Svaki svoj stajling pomno bira, a nerijetko poseže za komadima koji ističu njezin stas

Gotovi svi kostimi za Eurosong! Dizajnerica za 24sata: 'Marko je dao ideje, sašila sam i 1 više...'
KAKVA SENZACIJA NAS ČEKA?

Gotovi svi kostimi za Eurosong! Dizajnerica za 24sata: 'Marko je dao ideje, sašila sam i 1 više...'

Valentina Pliško otkrila nam je što je inspiracija iza novog kostima u kojem će Baby Lasagna nastupiti na Eurosongu, koliko ga je dugo radila, ali i jednu novost što se samog nastupa tiče...
Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €
PRIVUKLA POGLEDE

Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €

Željko i Fani su na glasanje stigli u elegantnim modnim kombinacijama, a ona je nosila i dizajnersku torbicu