To je to što me zanima!

Jasmila Žbanić, umjetnica koju nisu pokolebale nacionalističke politike, ima priznanje svijeta

Od filma "Grbavica", nagrađenog Zlatnim medvjedom za najbolji film 2006., sarajevska redateljica progovara o najtežim temama s kojima se društva cijele regije bore posljednjih 30 godina
Vidi originalni članak

Sarajevsku redateljicu Jasmilu Žbanić šira međunarodna javnost upoznala je 2006., kada je za svoj film "Grbavica" osvojila Zlatnog medvjeda za najbolji film na Berlinaleu. Od početka svog umjetničkog djelovanja vrlo je hrabro progovarala o najtežim temama koje se tiču društva u BiH, ali i cijeloj regiji. Upravo u filmu "Grbavica" bavila se temom ratnih silovanja muslimanki tijekom rata u BiH '90.-ih. Iako je njezin film 'Quo Vadis, Aida?' bio nominiran na ovogodišnjim Oscarima u kategorii najbolji strani film, kipić nije otišao u njezine ruke već danskom filmu 'Another Round' redatelja Thomasa Vinterberga. 

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 53

  • Bluenilo 27.04.2021.

    ovo joj je drugi film za koji će svijet čuti , doduše muslimani nisu u modi , nego ima li hrvatska pošteni film o domovinskom ratu koji bi konkurirao barem 13 metara dalje pulske arene..

  • undžgapar 27.04.2021.

    Jasmila, dira me Hakala!

  • Ovca007_1 26.04.2021.

    E moja Jasmila, nemos dvaput na istu foru dobit oskara. Sad trk na Mokru Goru kod Kusturice, da na ubrzani tecaj snimanja umjetnickih filmova.

Komentiraj...
Vidi sve komentare