To je to što me zanima!

Kalember: Dobio sam rajčicom u glavu pred izlazak na binu...

Pjevač u 24sataExpressu objašnjava zašto je u jednom trenu odustao od glazbe, kako je zbog njega pola grada ostalo bez struje i što mu je važnije od glazbe
Vidi originalni članak

Vladu Kalembera ovih smo dana zatekli u studciju Janka Mlinarića Trulog na zagrebačkom Medveščaku. Kultni podrum starozagrebačke vile lansirao je mnoge hrvatske glazbene zvijezde, pa je to ujedno bio i studio u kojem je i Kalember kročio u svijet glazbe prije 40-ak godina.

- Evo, u ovom sam studiju napravio prve demo-snimke početkom 70-ih, prisjetio se Kalember koji i danas, iako s navršenih 59 godina života, ima svega nekoliko bora, ni jednu sijedu vlas, a niti gram viška.

Autor svih novih pjesama i tekstova koji će se naći na novom CD-u Srebrnih krila najavio je povratak benda za kojim su kasnih 70-ih i početkom 80-ih godina ludovale stotine tisuća djevojka, i prisjetio se najzanimljivijih detalja iz burne glazbene prošlosti.

Pjevač grupe koja je prodavala milijune ploča u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i cijelom ondašnjem istočno-europskom bloku i Sovjetskom Savezu, rođen je u Makedoniji dok je majka bila u posjetu ocu koji je tamo bio u službi. Ostali su u Makedoniji dva mjeseca, a zatim se preselili u Petrinju, gdje su živjeli do Vladine druge godine života, a onda su dobili stan u Zagrebu. Kalember se smatra dečkom s Trnja jer je tamo proveo najvažnije godine- one mladalačke. Gitaru je počeo svirati kao tinejdžer.

- Sve me vodilo prema slikarstvu i već sam se bio pripremao za akademiju, ali su onda proradili hormoni jer sam shvatio da cure vole dugokose dečke s gitarom. Kupio sam prvu s 15 i počeo 'skidati' Dylana i Donovana, a na kraju sam se upisao u glazbenu školu. U to vrijeme svakom zagrebačkom frajeru bio je san imati vlastiti bend. Sviralo se ljeti po plažama do dugo u noć, a onda sam s 19 od svirke počeo solidno zarađivati - priča Vlado.

Sedam godina svirao je po ljetnim terasama uz more i pet mjeseci u godini nije se ni vraćao u Zagreb, a od toga se fantastično živjelo. Lova nije bila u pitanju pa roditelji nisu imali ništa protiv da im sin bude glazbenik. Bilo je samo važno da se ne opija i da se ne drogira.

A Vladu to nikad nije zanimalo. I danas pije sokove i vodu, a tvrdi da su u cijeloj karijeri on, i dečki iz Srebrnih krila zajedno popili alkohola koliko stane u čašu od dva decilitra. 'Srebrna krila' okupila su se kad je Vladi bilo 25. Te 1978. godine snimili su hit 'Ana' i odmah prodali 620.000 singlica, što im je donijelo dijamantnu nakladu. No u to vrijeme jedan hit nije bio dovoljan da bi ih ozbiljna diskografska kuća poput tadašnjeg Jugotona, pustila u studio da snime album.

Stoga su uskoro snimili još jednu uspješnicu. 'Ja nisam kockar' uz 'napukli' Kalemberov glas i stas kojim je zaludio tisuće djevojaka, bili su dobitna kombinacija. Dobili su zeleno svjetlo iz Jugotona i snimili prvu 'long-playku', a onda su uslijedile i turneje.

- U početku, kad sam shvatio da se ljudi za mnom okreću na ulici, mislio sam da me gledaju jer mi je otkopčam šlic ili imam mrlju na košulji - prisjeća se kroz smijeh svoje slave.

>>> Cijeli članak pročitajte u novom broju 24sataExpress!

Idi na 24sata

Komentari 36

  • Bruce_Lee 19.06.2012.

    Neznam zašto ovaj naslov? Ja nisam ništa skužio, tko ga gadjao, pola grada ostalo bez struje? ajd nema veze!

  • beštija 19.06.2012.

    zna li se tko je lansirao taj famozni paradajz?

  • deronja 19.06.2012.

    Mora da te cigla promasila

Komentiraj...
Vidi sve komentare