Obavijesti

Show

Komentari 36

Kalember: Dobio sam rajčicom u glavu pred izlazak na binu...

Kalember: Dobio sam rajčicom u glavu pred izlazak na binu...
1

Pjevač u 24sataExpressu objašnjava zašto je u jednom trenu odustao od glazbe, kako je zbog njega pola grada ostalo bez struje i što mu je važnije od glazbe

VIDEO

Vladu Kalembera ovih smo dana zatekli u studciju Janka Mlinarića Trulog na zagrebačkom Medveščaku. Kultni podrum starozagrebačke vile lansirao je mnoge hrvatske glazbene zvijezde, pa je to ujedno bio i studio u kojem je i Kalember kročio u svijet glazbe prije 40-ak godina.

- Evo, u ovom sam studiju napravio prve demo-snimke početkom 70-ih, prisjetio se Kalember koji i danas, iako s navršenih 59 godina života, ima svega nekoliko bora, ni jednu sijedu vlas, a niti gram viška.

Autor svih novih pjesama i tekstova koji će se naći na novom CD-u Srebrnih krila najavio je povratak benda za kojim su kasnih 70-ih i početkom 80-ih godina ludovale stotine tisuća djevojka, i prisjetio se najzanimljivijih detalja iz burne glazbene prošlosti.

Pjevač grupe koja je prodavala milijune ploča u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i cijelom ondašnjem istočno-europskom bloku i Sovjetskom Savezu, rođen je u Makedoniji dok je majka bila u posjetu ocu koji je tamo bio u službi. Ostali su u Makedoniji dva mjeseca, a zatim se preselili u Petrinju, gdje su živjeli do Vladine druge godine života, a onda su dobili stan u Zagrebu. Kalember se smatra dečkom s Trnja jer je tamo proveo najvažnije godine- one mladalačke. Gitaru je počeo svirati kao tinejdžer.

- Sve me vodilo prema slikarstvu i već sam se bio pripremao za akademiju, ali su onda proradili hormoni jer sam shvatio da cure vole dugokose dečke s gitarom. Kupio sam prvu s 15 i počeo 'skidati' Dylana i Donovana, a na kraju sam se upisao u glazbenu školu. U to vrijeme svakom zagrebačkom frajeru bio je san imati vlastiti bend. Sviralo se ljeti po plažama do dugo u noć, a onda sam s 19 od svirke počeo solidno zarađivati - priča Vlado.

Sedam godina svirao je po ljetnim terasama uz more i pet mjeseci u godini nije se ni vraćao u Zagreb, a od toga se fantastično živjelo. Lova nije bila u pitanju pa roditelji nisu imali ništa protiv da im sin bude glazbenik. Bilo je samo važno da se ne opija i da se ne drogira.

A Vladu to nikad nije zanimalo. I danas pije sokove i vodu, a tvrdi da su u cijeloj karijeri on, i dečki iz Srebrnih krila zajedno popili alkohola koliko stane u čašu od dva decilitra. 'Srebrna krila' okupila su se kad je Vladi bilo 25. Te 1978. godine snimili su hit 'Ana' i odmah prodali 620.000 singlica, što im je donijelo dijamantnu nakladu. No u to vrijeme jedan hit nije bio dovoljan da bi ih ozbiljna diskografska kuća poput tadašnjeg Jugotona, pustila u studio da snime album.

Stoga su uskoro snimili još jednu uspješnicu. 'Ja nisam kockar' uz 'napukli' Kalemberov glas i stas kojim je zaludio tisuće djevojaka, bili su dobitna kombinacija. Dobili su zeleno svjetlo iz Jugotona i snimili prvu 'long-playku', a onda su uslijedile i turneje.

- U početku, kad sam shvatio da se ljudi za mnom okreću na ulici, mislio sam da me gledaju jer mi je otkopčam šlic ili imam mrlju na košulji - prisjeća se kroz smijeh svoje slave.

>>> Cijeli članak pročitajte u novom broju 24sataExpress!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'
REALITY SUPRUŽNICI

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'

Iako se Tamara i Filip u početku nisu slagali, brzo su postali prijatelji i jedan od omiljenih parova ove sezone showa 'Brak na prvu'

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'
RASPRAVA DRUGIH KANDIDATA

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'

Karmen nije javno priznala da joj se sviđa Lovre, no Lovru je stavila na prvo mjesto po fizičkoj privlačnosti
Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'
ENERGIČNA IZVEDBA

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'

Danas 15 predstavnika na Eurosongu ima probu za polufinale. Među njima je i Baby Lasagna koji je ovoga puta promijenio jedan detalj, a njegovi fanovi mu sugeriraju da takav izađe na pozornicu u polufinalu