To je to što me zanima!

'Kićo me molio da napišem tu pjesmu pa sam jedan dan sjeo za kompjuter, on ju je uglazbio'

Kako su rekli autori, pjesmi je dodatnu dimenziju dala klapa Sveti Juraj, Hrvatske ratne mornarice, koji je pjevaju a capella svake godine u vukovarskoj bolnici, na dan obilježavanja godišnjice pada Vukovara
Vidi originalni članak

Pjesma zapravo ima dva imena. Autor teksta Željko Krznarić nazvao ju je 'Otiš'o je otac moj polako', ali su ju slušatelji počeli zvati 'Otiš'o je s mirisima jutra', pa smo se Željko i ja dogovorili da ćemo ostaviti to ime, prisjetio se Kićo Slabinac u jednoj televizijskoj emisiji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Pjesma se rađala godinama. Moj otac je umro 1980. godine i o njegovom odlasku sam pričao na jednom koncertu u Petrinji gdje je tad živio Željko Krznarić, inače moj dragi prijatelj - rekao je Kićo koji se prisjetio da je njegov otac bio teško bolestan i ležao je u krevetu.

Pozvao je jednog dana cijelu obitelj i rekao im da se želi oprostiti od njih jer da više nema snage i ne da mu se živjeti.

- Baš tako je rekao - jednostavno i smireno. Sa svakim je porazgovarao, a kad su svi otišli, sat vremena kasnije, oko sedam navečer je zauvijek zaspao - rekao je Kićo.

Željko Krznarić je rekao da ga se Kićina priča jako dojmila.

'NE ZNATE ČINJENICE' 'Divna crna žena' se oglasila nakon verbalnih napada: 'Kićo je jedini koji me istinski volio'

- U to vrijeme moj je otac još bio živ, ali me Kićo stalno molio da napišem taj tekst pa sam jedan dan sjeo za kompjuter, napisao tekst, Kićo je uglazbio i ona je iz nas 'izašla' u jednom dahu. Jedina izmjena bila je umjesto 'crni šešir visi pokraj vrata' u 'stari šešir visi pokraj vrata' - ispričao je.

- Dvije godine sam ga molio da napiše tu pjesmu. Pričali smo o našim očevima kako je ta generacija bila čvrsta, postojana koja je iz ničega stvorila kuću, imanje, pobrinula se za obitelj. I nakon dvije godine molbi Željko je napisao tu pjesmu. Čim sam je pročitao, potekle su mi suze. Rekao sam – Kruno – sad napiši glazbu jer je tekst prava poezija. Osjetio sam da sam pogodio s glazbom čim sam čuo kako su to tamburaši odsvirali. Kad sam u Croatia Records donio probnu snimku pred komisiju, najprije su žene jedna po jedna izlazile plakati. Danas je obratno – danas u publici plaču muškarci - rekao je Kićo prije nekoliko godina.

Kako su rekli autori, pjesmi je dodatnu dimenziju dala klapa Sveti Juraj, Hrvatske ratne mornarice, koji je pjevaju a capella svake godine u vukovarskoj bolnici, na dan obilježavanja godišnjice pada Vukovara 18. studenog.

- Stvorili smo pjesmu koja će nas sigurno nadživjeti - rekao je tada Kićo koji će ostati u sjećanju po mnogim evergreenima.

Iako je nastala sredinom 90-ih, pjesma je dobila spot tek 20 godina kasnije. Do danas je na YouTubeu prikupila 1.900.000 pregleda.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • katarinabastaic@gmail.com 16.11.2020.

    I moj otac je ispračen uz ovu osječajnu i moćnu pjesmu, Hvala Vam za tu pjesmu i pokoj vječni mrtvima i počivali u miru božjem.

  • 16.11.2020.

    Nikad više takvog vrsnog majstora, laka ti zemlja majstore.

  • Mrki Medo 16.11.2020.

    Kvalitetnoj pjesmi ne treba skupi spot. Takav treba onim šundovima poput rapa, hip hopa, i ostalih mtv stvari.

Komentiraj...
Vidi sve komentare