To je to što me zanima!

Komemoracija za Miru: 'Kakav život i apsurdni odlazak dive...'

Mirina najbolja prijateljica, glumica i doajenka hrvatskog glumišta Neva Rošić, iz izolacije u Zagreb, Miri i njenim 'prelijepim plavim očima, sklopljenim zauvijek' uputila je odlomak iz Krležinih sastava
Vidi originalni članak

Glumica Mira Furlan preminula je prošlog tjedna u 66. godini. Povodom njezina odlaska, komemoracija velikoj glumici održana je u petak, 29. siječnja u 18 sati u gledalištu riječkog HNK Ivana pl. Zajca. 

POGLEDAJTE VIDEO:

  Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Na našem zadnjem susretu, dan prije njenog povratka u Los Angeles, Neva i Mira izmjenjivale su svoje glumačke i životne uspomene. U jednom trenu Neva je, govoreći o sebi, postavila retoričko pitanje konstatirajući kako bih učinila sve isto kao što je bilo u njenom dosadašnjem životu, na što se Mira složila i potvrdila kako bi, unatoč svojem nevjerojatnom i teškom životu, isto učinila i ona. Kakav nevjerojatan život i apsurdan odlazak, koji nas je doveo do ove komemoracije za koju vjerujem da je, poznavajući Miru, posljednje što bi ona htjela - započeo je komemoraciju posvećenu Miri Furlan riječki intendant i redatelj HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević.

Mirina najbolja prijateljica, glumica i doajenka hrvatskog glumišta Neva Rošić, iz izolacije u Zagreb, Miri i njenim "prelijepim plavim očima, sklopljenim zauvijek" uputila je odlomak iz Krležinih sastava ( koji govore o Aninim očima). Od neprežaljene glumice posljednji put su se oprostili brojni glumci, prijatelji i kolege te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na kazališnim daskama riječkog HNK Ivana pl. Zajca, na čijoj je pozornici nastupala od 2016. godine u predstavama 'Kasandra' i 'Jesenja sonata' i gdje je ostvarila svoj posljednji kazališni nastup u predstavi 'Vježbanje života – drugi put' u lipnju 2020.

- S velikom tugom primio sam vijest da nas je napustila iznimna kazališna glumica, ali i osoba nemjerljive snage i borbenosti. "Vježbanje života" djelo je u kojem Mira nije samo glumila već ga je istinski živjela u svakom smislu te riječi. Žena je to s kojom sam imao čast družiti se u i svakom susretu osjetio bih energiju kojom je zračila - između ostalog istakao je Obersnel.

Komemoracija je okončana prikazivanjem je kratkog filma Milana Lukanovića nastalog prije godinu dana, u Los Angelesu, povodom Mirinog nastupa u predstavi 'Vježbanje života - drugi put', nakon čega su glumci Hrvatske drame HNK izveli predstavu 'Kralj Edip', čiju izvedbu su posvetili neprežaljenoj kolegici Miri.

Idi na 24sata

Komentari 63

  • 30.01.2021.

    prodane duše ima na svatkom cošku i nitkome ništa, svi smo mi budale na svoj nacin i još dan danas nas hdzi sdp ubijaju i jeli se nešto promjenilo osim da smo gladni i prevareni a još i tomu da su zabranili za dom spremni? Tko je tu lud i zbunjen a ova pobijegla U ...

  • ante_maja 29.01.2021.

    o sto ste dosadni sa tom Mirom. Špiro Guberina je bio veci glumac od nje pa nije dobio ni 5% medijskog prostorao kao ona

  • urnebes 29.01.2021.

    Winnera@ upravo tako, sav njeni grijeh je što nije htjela bit nacionalistkinja, jer je smatrala da je to zlo zajednice koje proizvodi samo intoleranciju i krv.

Komentiraj...
Vidi sve komentare