To je to što me zanima!

Kralj Charles III. donio prvu odluku kao kralj i već iznenadio

Iako se detalji oko sprovoda još ne znaju, vjeruje se da će sahrana biti 10 dana nakon smrti kraljice, a Charles je naložio dodatnih sedam dana žalovanja i nakon sprovoda
Vidi originalni članak

Novi kralj Charles III. odlučio je da će biti 17 dana žalovanja za njegovom majkom, kraljicom Elizabetom II., a ne 10 ili 12 kako se očekivalo. 

POGLEDAJTE VIDEO: PRATITE UŽIVO

 

Iako se detalji oko sprovoda još ne znaju, vjeruje se da će sahrana biti 10 dana nakon smrti kraljice, a Charles je naložio dodatnih sedam dana žalovanja i nakon sprovoda. Kraljevska obitelj, zajedno s tih dodatnih sedam dana žalovanja koje je Charles proglasio, žalovati će sveukupno 17 dana. 

Kraljevsko žalovanje promatrat će članovi kraljevske obitelji, osoblje kraljevskog kućanstva i njegovi predstavnici, zajedno s vojnicima koji će služiti na ceremonijama.

VOLJELI SU JE Slavni Britanci se opraštaju od Elizabete: Ovo su tužni dani, ali kraljica je zaslužila odmor

Zastava na Buckinghamskoj palači spuštena je na pola koplja, u četvrtak u 18.30 sati. Za vrijeme dok Charles III. bude imenovan kraljem, bit će dignuta, pa kasnije opet spuštena na pola koplja. Ljudi u gomili okupljenoj ispred vrata počeli su plakati i fotografirati dok je jedan helikopter kružio nebom iznad. Zastava će ostati spuštena sve do posljednjeg dana žalosti, a trebali bi je dignuti isti dan u 8 ujutro. Sve će rezidencije biti zatvorene. Cvijeće će se moći ostavljati ispred njih, naglašava se.

U Londonu će zvoniti zvona, a u znak sjećanja na kraljicu topovi bi trebali ispaliti 96 plotuna.

Od njezine smrti oprašta se cijeli svijet, a čak je napravljena i internetska 'knjiga' za one koji žele ostaviti poruku na kraljevskoj web stranici. 

Najteže je obitelji i Britancima, narodu koji ju je na tronu gledao dugih 70 godina. Svega nekoliko sati nakon njezine smrti, jedna je Britanka snimila oblak neobičnog oblika. Ističe da je nevjerojatno sličan kraljici koja nosi svoj prepoznatljivi šešir.

Inače, Kralj Charles III. će se obratiti javnosti danas putem televizije. Odat će počast preminuloj kraljici Elizabeti II., koja je preminula u 97. godini nakon 70-godišnje vladavine.

- Smrt moje drage majke, Njezinog Visočanstva kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje obitelji - poručio je novi kralj u četvrtak u službenom priopćenju.

OPROŠTAJ OD KRALJICE Novozelandska premijerka o Elizabeti: Bila je izvanredna!

Podsjetimo, kraljica Elizabeta II. umrla je spokojno u dvorcu Balmoral ovog popodneva, priopćili su iz Buckinghamske palače u 18.30 sati, po lokalnom vremenu. Imala je 96 godina i bila je najdulje vladajući britanski monarh.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 91

  • 10.09.2022.

    21. stoljeće. Topovi,plutoni ili plotoni kako se već to zove. 17 dana žalosti. Vlast po rodoslovnoj liniji ne izbor naroda. Ja san u šoku.

  • milems 10.09.2022.

    Žena je sa 26 god. postala Kraljica! Pošto njen brat zavolio Amerikanku i odustao od trona! Zamislite samo tu odgovornost i ono šta ju je čekalo! Svaka joj ČAST!! Šta vi sa 26 godina radite danas? Obilazite klubove i lumpujete!

  • Obi wan kenobi 10.09.2022.

    Kad je dernek

Komentiraj...
Vidi sve komentare