To je to što me zanima!

'Krenuli smo s tamburašima i klapom, ali svi su željni cajki'

URNEBES, 1. DIO Gazde Urnebesa ekskluzivno o klubu koji su stvorili na sliku i priliku beogradskog noćnog života
Vidi originalni članak

U velikom istraživačkom serijalu 24sata otkrivamo sve tajne noćnog života u Hrvatskoj. Kako napraviti profitabilan lokal, koliko se može zaraditi, koliki su honorari za pjevače, kako se nose s inspekcijama i policijom otkrili su nam vlasnici naših najpoznatijih klubova. 

- To je surova borba za opstanak. Za otvoriti klub od 500 kvadrata, bez ikakvog programa i zaposlenika, treba vam minimalno milijun eura - rekao nam je poznati zagrebački ugostitelj Nenad Šepak. Dok su se u Saloonu okupljale poznate face i partijale do jutra, na drugom kraju grada, tamo negdje na izlasku, nicala je nešto drugačija priča.

Noćni klub “Kod Mome” često je bio posljednja postaja u izlascima Zagrepčana i onih iz okolnih mjesta, a vlasnik Momčilo Jović za potrebe kluba nabavio je vuka, zbog čega su dolazili i oni nezainteresirani za ovu vrstu glazbe. I trik s vukom je upalio, a “Kod Mome” se “hodočasti” i 35 godina kasnije. Tu je i druga strana priče, ona inspektora i Porezne uprave, koji gazde love u prekršajima. Od 188 klubova, koliko ih se nadziralo od početka 2019. do kraja rujna, kod njih 127, dakle više od dvije trećine, utvrđene su nepravilnosti.

Kad je Nives Celzijus kuma kluba, jasno je da se ondje noćima diše punim plućima. Kuma Nives je prije osam godina na otvorenju Urnebesa iz novčanika izvadila 'Antu Starčevića' i nagradila tamburaše za ludi provod.

Gazde Urnebesa ekskluzivno otkrivaju kako su u manje od desetljeća uz Savu podigli noćni klub u koji im dolaze pjevati najveće zvijezde Balkana. A kad jednom ondje kroče, obavezno se vraćaju.

Urnebes je nastao gledajući slične primjere u Beogradu, u kojemu imaju nešto između restorana i klubova. Njihova boemska ulica Skadarlija puna je restorana sa živom glazbom. Time smo se i vodili pa smo na početku odlučili kako ćemo otvoriti restoran s muzikom i onda postupno ući u noć, pričaju nam vlasnici Urnebesa, koji se poznaju godinama, a zadnje desetljeće posluju zajedno.

Tko god u Hrvatskoj se zgražavao nad narodnjacima i cajkama te vjerovao kako publika i gosti vape za nekim “ozbiljnijim notama”, vlasnici Urnebesa će ga u trenu demantirati jer oni su mjesecima testirali glazbeni ukus gostiju.

- Na početku smo imali raznoliki program. Krenuli smo srijedom s tamburašima, četvrtkom smo imali klape, petkom i subotom DJ-a i živu glazbu. Vrijeme je pokazalo što ih zanima, a što ne. Prvo što je ispalo s ove liste su klape. Imali smo i ‘Cigane tamburaše’. Cilj nam je bio napraviti restoran koji će privući ozbiljnu klijentelu koja će doći dobro pojesti i dobro se provesti - otkrivaju nam svoju viziju.

Kažu da su gosti prvi “odbacili” Dalmaciju i Slavoniju, odnosno klapu i tamburicu, a hrlili kad su nastupale pjevačice.

Idi na 24sata

Komentari 235

  • nevjerni_vjernik 11.11.2019.

    Zagreb je pod žezlom Milana Bandića postao ciganjski izlog.

  • listovača 01.11.2019.

    Imam dojam da je netko zamijenio gradove!

  • 01.11.2019.

    Dva hrvatska velikana, nazalost pokojni, Oliver Dragojevic koji se zakleo da nikad nece pjevat u sSrbiji i pokojni Boris Dvornik. Sjetite se price o njemu i Bati Zivojinovicu ili procitajte na netu. Laka im zemlja i pocivali u miru bozijem....

Komentiraj...
Vidi sve komentare