To je to što me zanima!

Krv, znoj i suze crnog labuda: Vojnička stega u svijetu baleta

Prije premijere vježbamo po deset sati. Od treme sam znala satima plakati, a najgore mi je bilo kad sam pala na pozornici, otkriva prvakinja HNK Mihaela Devald
Vidi originalni članak

U više od 20 godina karijere radila sam s mnogo koreografa i baletnih pedagoga i bilo ih je stvarno različitih, od mirnih i nevjerojatno strpljivih do onih “temperamentnijih” s kojima je bilo teško raditi. No nikada se nisam susrela s metodama rada kakve je prikazao redatelj Darren Aronofsky u “Crnom labudu”. Filmski prikaz koreografa, Vincenta Cassela, koji mladoj balerini, Natalie Portman, neprestano prigovara da pleše previše ukočeno i seksualno je iskorištava kako bi u njoj probudio strast za ulogu zaista je vrlo ekstreman.

Usprkos tome, film sam doživjela vrlo osobno. Iako je u mnogočemu uznemirujući, mnogi detalji podsjećaju na stvarni život balerina - rekla nam je prvakinja zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Mihaela Devald (40). Objašnjava kako ljudi uglavnom misle da je balet ružičasta slikovnica, no u stvarnosti je drugačije. Crnokosa ljepotica otkriva da je za balet potrebna gotovo vojnička disciplina.    

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu!

Idi na 24sata

Komentari 18

  • opera 07.02.2011.

    ali u svakom sportu ako se bavis profesionalno ima povreda posebne prehrane i odricanja,nije balet iznimka! pogledajte skijanje npr,to je puno veci napor!

  • maja 555 06.02.2011.

    a ti si probao trenirat balet pa znaš o čemu pričaš, de molim te! ja nisam probala ni jedno ni drugo pa zato ne serem o onom o čemu nemam pojma. probaj i ti tako nekad

  • beyonce 06.02.2011.

    dgergea112233 - tapkanje na prstićima koje si ti nazvao laganim mene su koštala slamanja svih 10 prstiju ,naravno ne odjednom..i plesanje sa zamotanim slomljenim prstom,izgladnjianje do ruba anoreksije,a o psihičkom stanju da ne govorim. svaki posao ima svoju cijenu,lijepe i loše strane. meni nikakva bol niti slomljeni prsti ne mogu pokvariti satisfakciju kada sam na pozornici i plešem uz čajkovskog. i nemaš nikakva prava omalaovažavati balet koji glasi kao jedan od najkrvavijih poslova. mogu ja reći da je vojska ništa i da si išao tamo samo kako bi ispao da e boriš za nešto i kasnije se šepurio hodajući u uniformi po gradu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare