To je to što me zanima!

Lupino pomaže Sisku: Prodaje svoje kultne fotografije, a opet se najviše očekuje od Tuđmana

Iza njega su tisuće umjetničkih fotografija s kojih se smiješe prve face svijeta – Naomi, David Bowie, Billy Idol, Madonna, Michael Forbes i ekipa. Na promociju njegove knjige “World” došli su Christopher Walken, Frank Zappa, Mick Jagger...
Vidi originalni članak

Početna cijena svake fotografije je 5.000 kuna, a vjerujem da će se prodati za 10.000 kuna i više. Novac od tih fotografija u cijelosti će biti namijenjen djeci koja su u potrebi jer su u potresu izgubila domove, rekao nam je Stephan Lupino. Njegova izložba iz zagrebačke je Gliptoteke jučer (u subotu) preseljena u Sisak u tamošnju Strukovnu školu.

Zanimanje je već na otvorenju bilo veliko, iako se zna da će se u Sisku zadržati barem dva mjeseca. Umjetnik smatra da će se među sedam vintage fotografija, najbolje prodati portret pokojnog predsjednika Tuđmana i da će samo ta fotografija nadmašiti iznos od 7.000 kuna.

– Volio bih da se svih sedam fotografija prodaju za višestruko veći iznos, jer svaka lipa od toga namijenjena je djeci. Na njih sam, kao i na starije ljude, posebno osjetljiv. Nisam više onaj stari, 'zatvoreni ' Lupino, naučio sam pokazati koliko sam osjetljiv na ljudsku patnju, humanitarno mi je najvažnije – kaže.

U mladosti se tukao, doma dolazio s modricama, ali nikad, ističe, nije prvi počinjao. Tukao se jer je branio slabije. Potom je u Italiji jedno vrijeme radio kao tjelohranitelj. Tamo se manje tukao, ali je volio bahate i pijane ljude 'staviti na svoje mjesto'. Odnosno, izbaciti van. I danas pomaže slabijima ali na drugačije načine.

– Još sam u kondiciji, još se mogu potući, ali godine su mi donijele mudrost i zrelost pa izbjegavam sukobe – kaže.

Ovo nije prvi put da se angažirao za pomoć djeci. Krenuo je s projektom “Moji anđeli” u kojem su mu modeli bili djeca s posebnim potrebama. Gdje god je mogao, isticao je da mu je to uljepšalo život. S izložbom njihovih portreta obišao je cijelu Hrvatsku i prikupljao pomoć kako bi im olakšao svakodnevicu. Pomagao je i skupljao donacije za bolesnu djecu od malignih bolesti u Klaićevoj bolnici.

– Naradio sam se, zaradio, gubio, imao i nemao novac. Shvatio sam da mogu i bez njega, sad su mi veći izazovi projekti s dušom, oni koji nose životnu vrijednost davanja i suosjećanja za druge – govori Lupino.

Iza njega su tisuće umjetničkih fotografija s kojih se smiješe prve face svijeta – Naomi, David Bowie, Billy Idol, Madonna, Michael Forbes i ekipa. Na promociju njegove knjige “World” došli su Christopher Walken, Frank Zappa, Mick Jagger... Zvjezdani period je iza njega, sad su mu puno važniji oni slabiji, obespravljeni, nemoćni.

SIN MARTIN Stephan Lupino otvorio izložbu, a njegov sin pokazao kako je i on umjetnik, ali malo drugačiji

Naslovljena s "Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti" izložba je Lupinova donacija Sisku. Njome želi ljudima oplemeniti, radi potresa, bremenit život, skrenuti im misli na umjetnost. Lupinova izložba u organizaciji Matica hrvatske Sisak, a uz potporu Sisačko-moslavačke županije uvod je u niz drugih događanja koji očekuje Siščane.

 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU POLIGRAFA: STJEPAN URSA

Idi na 24sata

Komentari 19

  • 18.10.2021.

    Šteta što prodaje a novac osim ako ga ne uruči onima kojima treba osobno, neće doći sigurno u prave ruke (na žalost).

  • _Varešak_ 19.09.2021.

    Francekovu fotku ne bih uzeo kada bi mi je mukte davao.

  • 19.09.2021.

    Bravo čovjeće, svaka čast. Jedino sto tuđamanovu sliku ne bi uzeo niti da mi je poklone.

Komentiraj...
Vidi sve komentare