To je to što me zanima!

Marčić otkriva: Kupiti uskrsnu janjetinu bila je najteža misija

Radovan Marčić (61) progovorio je o uskrsnoj tradiciji koju pamti iz djetinjstva. Najviše o tome naučio je, kaže, kada je radio predstavu ' Muka' u Malom Lošinju te je s nama podijelio jedan recept
Vidi originalni članak

Čitavu ‘operaciju’ je tjednima prije vodio moj tata. Janjetine je ‘60-ih i ‘70-ih u mesnicama bilo premalo pa se nabavka dogovarala kod ovčara sa Žumberka ili kod našeg susjeda doktora, koji je uvijek mogao doći do nje preko svojih pacijenata s nekog od otoka, kaže Radovan Marčić (61) o uskrsnoj tradiciji koju pamti iz djetinjstva.

Gastrokritičar i član žirija u “Celebrity MasterChefu” dodaje kako je za uređenje blagdanskog stola on bio zadužen još kao klinac.

- Prije ručka sam morao nabrati cvijeće iz našeg vrta. Bilo je tu visibaba, pa grana grma s predivnim žutim cvjetovima i grana japanske šljive, koja nam je cvala točno ispod prozora stana - rekao je Marčić.

O uskrsnim običajima je, dodaje, najviše naučio kad je 1993. u Malom Lošinju radio predstavu 'Muka'. Recept koji slijedi u dosluhu je s njom te je i danas, kaže Radovan, svečano jelo otoka Lošinja. 

Sastojci: kg mlade janjetine, 2 kapule, 4 dcl šalsine (kuhani pomidori na jako gusto) ili ½ kg zrelih pomidora, žlica brašna, svežnjić ružmarina, mirodije


Priprema: Janjetinu operi, osuši i stavi u lonac da se malo preprži u vlastitoj masnoći. Dodaj sjeckanu kapulu i pirjaj dok se ne zarumeni, dodaj šalsinu (ili pomidore), malo klinčića i muškatnog oraščića, zatim dodaj vode da meso pliva u tekućini i kuhaj dok ne počne mekšati.

Stavi žlicu brašna otopljenu u malo vode i ružmarin omotan koncem (da se ne raziđu listići) te kuhaj do kraja još desetak minuta. Mora ostati puno tekućine jer to tijesto traži.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • bijesna baba 28.03.2016.

    ja sam valjda jedna od rijetkih koja ne voli janjetinu taj miris mi je ufffff

  • Invictus_Zagreb 27.03.2016.

    ova slika reklama za kolesterol

  • dazoh 27.03.2016.

    Janka nabiti na ražanj ili četvrtinu onak u rolu lijepo ispeći ,luka i paradajza sa strane -sve je ostalo preseravanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare