To je to što me zanima!

Mi nismo dozvolili da Hrvatski glazbeni zavod postane hotel...

Otvorili smo HGZ-a prema drugim umjetnostima osim glazbene te prema događanjima koja nisu nužno 'klasična', a u suradnji s HRT-om pripremamo spektakularni donatorski koncert, rekla je Romana
Vidi originalni članak

Novi tepisi, ulaštene i konzervirane kamene površine u predvorju i na svečanom stubištu, obnovljena stolarija na prvom katu, brušeni i lakirani parketi u Velikoj dvorani i hodnicima, moderno uređene sanitarne prostorije sve je to nova uprava Hrvatskog glazbenog zavoda uspjela napraviti u iznimno kratkom ruku.

Tek nešto više od godinu dana prošlo je od nemilih događaja koji su na neprimjereni način skrenuli pažnju javnosti na jednu od najstarijih kulturnih institucija u Hrvatskoj.

- Hrvatski glazbeni zavod je od svog osnivanja 1827. udruga građana, a njeni članovi su istinski su poklonici glazbe i nisu dopustili da se dogodi neki suludi scenarij pretvaranja ove prekrasne zgrade u hotel ili nešto slično. Dramatičnih događaja iz studenog 2018. nerado se sjećamo, a novo ravnateljstvo svim snagama ustraje u borbi za opstanak HGZ-a i njegovu transformaciju u suvremeni kulturni centar. Izvukli smo se iz financijskog minusa i to je najvažnije, no pred nama su veliki planovi i još mnogo posla - rekao je Romana Matanovac Vučković, predsjednica HGZ-a.

Zgrada u Gundulićevoj je zaštićeni spomenik kulture, a sagrađena je 1876. donacijama građana. Sada se taj graditeljski biser s najljepšom koncertnom dvoranom polako obnavlja uz veliku podršku ponajprije Ministarstva kulture, potom Grada Zagreba ali i brojnih sponzora i privatnih donatora. Obratio se i Boran Lončarić koji izdašno pomaže Hrvatskom glazbenom zavodu i kao privatni donator i kao sponzor kroz svoju tvrtku GDi te najavio koncert Vlatka Stefanovskog i dua Hojsak&Novosel na kojem će se prikupljati sredstva za obnovu HGZ-a.

Arhitekt Roman Šilje osvrnuo se na sve što je do sada napravljeno u obnovi zgrade i naglasio odličnu suradnju s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika i pročelnikom Stipom Tutišem te najavio daljnje planove. Svaka intervencija u prostoru Hrvatskoga glazbenog zavoda iznimno je zahtjevna, kako zbog starosti zgrade tako zbog činjenice da se mora strogo poštivati struka i očuvati svaki važan detalj ovog iznimnog kulturnog dobra.

Utemeljitelj i umjetnički voditelj Omiš guitar festa Neno Munitić govorio je o suradnji s HGZ-om i najavio koncert japanskog gitariste Yukija Saitoa, laureata prošlogodišnjeg festivala a prisutni su uživali i u nastupu jednog od ponajboljih hrvatskih gitarista Petra Čulića. 

- Pokrenuli smo suradnju s mnogim umjetnicima, ansamblima, glazbenim udrugama, festivalima i natjecanjima i započeli s vlastitim produkcijama s ciljem razvoja publike, prvenstveno one najmlađe. Otvorili smo HGZ-a prema drugim umjetnostima osim glazbene te prema događanjima koja nisu nužno „klasična“ ali koja dovode novu publiku i rađaju nove suradnje. Nastavljamo s kampanjom za podršku HGZ-u, sve informacije možete pronaći na https://www.hgz.hr/donacije/,  a u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom pripremamo novi, spektakularni donatorski koncert - zaključila je Romana Matanovac Vučković.

POGLEDAJTE VIDEO:

  Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • TruemanCapote 24.01.2020.

    Da se pita Bandić i Niko Đurić tu bi bio hotel. Interesantno kako ovi divlji uvijek znaju zaraditi na račun Zagreba. Treba učiti od njih, Oni su dobri, Oni su sposobni. Svi trebamo biti lopovi kao i oni i onda će svima biti bolje. Ima Juričan pravo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare