To je to što me zanima!

Miroslav Rus o Tošinom hitu: 'Nisam ga napisao za njega'

Mnogi su govorili kako je pjesma 'Igra bez granica' teška i kako je Proeski premlad za nju, no ipak su se oduševili kada ju je prvi put otpjevao, kaže skladatelj Miroslav Rus
Vidi originalni članak

Pjevač Toše Proeski poginuo je 16. listopada 2007. u 26. godini života u prometnoj nesreći na autocesti blizu Nove Gradiške. Nakon smrti 'makedonskog slavuja', kako su ga prozvali fanovi, mnogi su se bavili analizom njegove pjesme 'Igra bez granica' koja ga je proslavila. 

Toše je pjesmu objavio 2007. na istoimenom albumu samo dva mjeseca prije svoje smrti, a zbog toga su obožavatelji glazbenika u njoj pronašli dublje značenje. Naime, smatraju da savršeno opisuje život i smrt 'makedonskog slavuja', no to je njihovo uvjerenje opovrgnuo autor 'Igre bez granica' Miroslav Rus. Skladatelj tvrdi kako pjesma nije bila namijenjena Tošetu. 

TOŠE PROESKI Glumio je s Nicole Kidman, a želja mu je bila pjevati i operu

- To je pjesma koju sam napisao prije nego što sam i upoznao Proeskog. Jednu ili dvije godine prije nego ju je Toše otpjevao, sreo sam producenta Nikšu Bratoša, koji je surađivao i Tošom, i rekao mu kako imam pjesmu koju ne želim dati nikome, već je želim otpjevati sam premda je upropastio, ali da mi besplatno pomogne da je sredim - ispričao je tekstopisac za srpski Kurir. Bratoš mu je pomogao srediti 'Igru bez granica', a kasnije kada se Rus vozio s Tošom, pjevač mu je 'kopao' po CD-ovima tražeći pjesme za koje je čuo da ne želi davati drugima i baš je našao tu. 

LJILJANA PETROVIĆ 'Ja Tošu nosim u srcu, nemam potrebu ići na njegov grob...'

- Rekao je kako je to pjesma za njega i da niti ne sanjam o tome da je pjeva netko drugi - prisjetio se tekstopisac. Mnogi su govorili kako je pjesma teška i kako je Proeski premlad za nju, no ipak su se oduševili kada ju je prvi put otpjevao. 

ZA IDOLA NIJE TEŠKO Bilo je naporno, ali vrijedilo je: Za Tošu trčali više od 35 sati

- Nakon toga me povukao sa strane zabrinut kako je zvučao. Rekao sam mu da ju je otpjevao bolje nego što sam je ja napisao - rekao je Rus. 

10 TUŽNIH GODINA Tošu je volio cijeli Balkan, a ni danas nema nadgrobnu ploču

Idi na 24sata

Komentari 26

  • sunčanana 24.04.2018.

    Predivna pjesma, predivan Tošin glas.

  • 24.04.2018.

    Ali ga je samo Toše mogao tako otpjevati.Tamo negdje slaže se ekipa najboljih...

  • Baranjka❤ 24.04.2018.

    Igra bez granica je prelijepa pjesma. Kada sam zavrsavla srednju skolu, na norijadi je ta pjesma svirala. Tako da nam je ta pjesma svirala i na oprostajnoj. Ugl ta pjesma je još vise zbližila cijeli moj razred. Ma Toše je imao prelijep glas, sve pjesme su mu lijepe na svoj način.

Komentiraj...
Vidi sve komentare