Obavijesti

Show

Komentari 29

Tošu je volio cijeli Balkan, a ni danas nema nadgrobnu ploču

Tošu je volio cijeli Balkan, a ni danas nema nadgrobnu ploču
13

Nemar vlasti ne sprečava obožavatelje s cijelog Balkana da se svake godine u listopadu okupe na glavnom trgu u Skoplju i prisjete se omiljenog glazbenika

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

Toše Proeski život je izgubio na današnji dan prije točno deset godina u prometnoj nesreći na autocesti A3 Zagreb – Lipovac. Žalosna vijest u rekordnom roku proširila se regijom kojom je zavladala tuga.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Roditelji nisu otvorili Tošin ruksak izvucen iz auta

Toše je u roditeljskoj kuci u Kruševu uredio stan u kojem se igraju mali necaci. Slobodne vikende provodio je s Nikolom (4) i Kristijanom (10)

Desetljeće kasnije nikad prežaljeni i dalje omiljeni zaslužni građanin Makedonije nema nadgrobnu ploču. Naime, Skupština Makedonije još je prije deset godina donijela odluku o izgradnji memorijalnog spomenika obožavanom pjevaču. 

Ipak, nemar vlasti ne sprečava obožavatelje s cijelog Balkana da se svake godine u listopadu okupe na glavnom trgu u Skoplju i prisjete se omiljenog glazbenika, a ove godine prikazan je i spot za Tošinu pjesmu 'Light The Flame',  koju je snimio u Londonu malo prije smrti.

Kako je sve počelo

Toše je rođen 25. siječnja 1981. u makedonskom Prilepu. Karijeru je započeo kao 15-godišnjak na festivalu Makfest, a godinu dana kasnije započinje glazbenu suradnju s Grigorom Koprevom. Na turneje izvan granica Makedonije krenuo je 2002., a godinu dana kasnije dobio je nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje pomagao je djeci, a njegova pjesma 'This World' postala je himna te organizacije.

Na hrvatsko tržište probija se 2004. godine, zahvaljujući suradnji s Tonyjem Cetinskim u pjesmi 'Lagala nas mala', a sve popularniji postaje izdavanjem albuma na hrvatskom jeziku 'Dan za nas'. Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala možda najveći hit 'Srce nije kamen'. 

Toše je život izgubio u prometnoj nesreći 16. listopada 2007.godine. Nesreća se dogodila oko 6:20 sati kod Nove Gradiške na autocesti A3 Zagreb – Lipovac, na putu iz Skoplja prema Zagrebu. Njegov prijatelj i vozač, 32-godišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad osobnim automobilom i udario u teretno vozilo. Toše je smrtno stradao na licu mjesta zbog ozljeda vratne kralježnice, njegova menadžerica Ljiljana Petrović zadobila je lakše, a vozač teže tjelesne ozljede.

Nesuđeni liječnik

Toše je od oca Nikole naslijedio ljubav prema umjetnosti. Otac je po zanimanju bio klesar i slijedio je svog sina od početka njegove karijere. Njegovu slavu doživljavao je kao nešto najljepše što mu se dogodilo u životu. Nikada nije tvrdio da će Toše dostići vrh, jednostavno je govorio 'ovo je Božje dijete'.

- Kao dijete želio je biti liječnik, ali kasnije je glazba ušla u njegov život - rekao je otac.

Proeski

Otac i majka Domenika bili su mu svetinja i osobe s najvećim autoritetom. Kućni odgoj bio je osnova njegovog karaktera pa je i u ovom pogledu Toše bio pozitivan primjer za mlade.

Toše je završavao svoj album na engleskom jeziku. Sedam pjesama bilo je gotovo, a trebalo se snimiti još dvije kojima je posvetio posebnu pažnju. Za vrijeme njegovog boravka u Londonu, Petrović je istaknula oduševljenje producenata koji su njegov glas opisali kao 'svjež zrak u prostoru u kojemu nema kisika'...

Živio za publiku

Toše je živio za publiku i za koncerte na kojima je razmjenjivao energiju sa svojim brojnim obožavateljima..Volio je gledati publiku pa je na koncertima tražio jako svjetlo da sve bolje vidi.

Na posljednjem koncertu zamolio je publiku da napravi 'zvjezdano nebo' svojim mobitelima te ih zamolio da ne dozvole da se ono 'ugasi'.

Proeski

Mir je pronalazio kod kuće

Kruševo i Bitola imali su posebno mjesto u njegovom srcu..Gdje god bi otišao, najbolje se osjećao upravo tamo. Svojom kamerom, koju je nosio kamo god bi išao, snimao je cijeli grad. Tamo je pronalazio duševni mir i provodio vrijeme sa svojom obitelji koja mu je bila sve.

Proeski

Ljubav

Na početku karijere bio je u četverogodišnjoj vezi s Blagicom Micovom iz Negotina gdje je često boravio. Nakon Blagice dogodila se ljubav s rukometašicom Andrijanom Budimir.

S njim sam tri godine bila u vezi. Upoznali smo se na trgu u Skoplju, kada su nam nakon pobjede priredili doček.Tri sata nakon ponoći otišla sam u jedan kafić u kojem je bila ludilo atmosfera. Jedna moja suigračica nas je upoznala i dogodila se ljubav. Luda, luda, luda! Takva kakva se dogodi samo jednom u životu - rekla je svojevremeno Budimir.

Nakon Tošine smrti povukla se iz javnog života i dugo nije htjela davati izjave za medije, a danas se čini kako je nastavila živjeti svojim životom.

Za ugostitelja iz Skoplja, Johana, udala se 2013. godine, a par je već sljedeće godine dobio sina Maksima. 

- Jako sam sretna i već sada predviđam da će Maksim biti budući rukometaš kluba Metalurg i budući reprezentativac naše prekrasne države - izjavila je Andrijana nakon rođenja sina.

Manekenka Bojana Tevčeva, odbojkašica Sofka i voditeljica Snežana Stojkovska,također su žene za koje se nagađalo da su u vezi s pjevačem.

Proeski

Sportski tip

Toše je trenirao odbojku u jednom kruševskom klubu. Sa svojim prijateljima iz djetinjstva odigrao je posljednju utakmicu večer prije nesreće. Bio je zaljubljen u sport - trenirao je kick box i karate, a u svladavanju spomenutih borilačkih vještina pomogao mu je karatist Dejan Nedev s kojim je bio blizak. Velika strast bilo mu je i skijanje.

Proeski

Veliki vjernik

Nasmijani momak kojem je slava bila predodređena nikada nije zaboravio tko je i odakle je. Veličao je Boga i uvijek mu je zahvaljivao na zdravlju. Stalno je nosio križ koji je često ljubio, a prekrižio se prije svakog koncerta što mu je bio svojevrsni ritual.

Teorije zavjere

Toše je poginuo prije gotovo 10 godina, ali zanimanje javnosti za njegovu smrt ne jenjava. Tog kobnog jutra za volanom automobila u kojem je pjevač stradao bio je njegov prijatelj i vozač Georgij Georgijevski koji je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u kamion.

Slavko Midžor/Pixsell

Makedonski slavuj preminuo je na licu mjesta na autocesti kod Nove Gradiške, a Georgij i Tošetova menadžerica Ljiljana Petrović bili su lakše ozlijeđeni. Cijela regija bila je zavijena u crno i oplakivala 26-godišnjeg talentiranog glazbenika.

Od tada su se pojavila mnoga nagađanja, a neki su čak tvrdili da je Toše živ te da se povukao jer se odlučio posvetiti vjeri i zarediti se.

Sanja Rapajić/Pixsell

Novu teoriju iznio je Jugoslav Petrušić, jedan od optuženih za organiziranje atentata na Slobodana Miloševića.

Gostujući u jednoj makedonskoj emisiji izjavio je kako je nevjerojatno da brzina kojom se kretao džip i jačina udarca nisu ozbiljno povrijedili ostale putnike, već samo Proeskog.

- Zračni jastuci su trebali biti otvoreni, povrede koje bi oni imali na tijelu liječile bi se barem dva do tri tjedna. Sila je bila tolika da nisu mogli izaći nepovrijeđeni. Neću se baviti s tim kako je to namješteno, ali to je nemoguće - zaključio je.

- To je čisto ubojstvo. Neću zalaziti u to koji su motivi i razlozi, niti me to interesira. Samo znam da ljudi koji pričaju o tome, govore kao šarlatani - kaže Petrušić.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'
NE MOŽE SE SVE SREDITI

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'

Čini se kako je dosta smršavila u posljednje vrijeme jer joj trbuh i struk, koji su se isticali ispod kratke majice, nisu glatki ni zategnuti

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...
Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'
KANYEOVA DRAGA

Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'

Bianca i Kanye u braku su od kraja 2022., a od ljeta iz dana u dan šokira svojim golišavim modnim kombinacijama