Obavijesti

Show

Komentari 24

Glumio je s Nicole Kidman, a želja mu je bila pjevati i operu

Glumio je s Nicole Kidman, a želja mu je bila pjevati i operu
17

TUŽNA GODIŠNJICA Toše Proeski preminuo je prije jedanaest godina, a danas bi slavio 37. rođendan. Posljednji intervju dao je večer prije pogibije, u makedonskoj emisiji 'Vrteleška' Vesne Petruševske

VIDEO

Makedonski glazbenik Toše Proeski poginuo je 16. listopada 2007. oko 6.20 sati u prometnoj nesreći na autocesti A3 Zagreb – Lipovac kod Nove Gradiške, na putu iz Skoplja prema Zagrebu. U regiji je tada nastao muk i mnogi nisu mogli vjerovati da 'makedonskog slavuja' više nema. Njegov prijatelj i vozač, tada 32-godišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad osobnim automobilom i udario je u teretno vozilo. Toše je smrtno stradao na licu mjesta zbog ozljeda vratne kralježnice, njegova menadžerica Ljiljana Petrović zadobila je lakše, a vozač teže tjelesne ozljede. U Makedoniji je 17. listopada proglašen danom žalosti.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:49

Od tada je prošlo jedanaest godina, a nikad prežaljeni Toše danas bi proslavio 37. rođendan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Proeski

Karijeru je započeo kao 15-godišnjak kada je sudjelovao na festivalu Makfest, a godinu dana kasnije započinje glazbenu suradnju s Grigorom Koprevom, što se pokazalo kao dobitna kombinacija.

Na turneje izvan granica Makedonije krenuo je 2002. sa svojim glazbenim timom. Velike uspjehe ostvario je prvo u Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji. Glazbeni kritičari nazvali su ga pjevačem anđeoskog glasa. Ipak, veliku popularnost nije stekao samo iznimnim glasovnim mogućnostima.

'Ja Tošu nosim u srcu, nemam potrebu ići na njegov grob...'
'Ja Tošu nosim u srcu, nemam potrebu ići na njegov grob...'

Humanitarnu nagradu Majke Tereze dobio je 2003. za brojne humanitarne nastupe. Kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje pomagao je djeci, a njegova pjesma 'This World', koju je snimio 2004., postala je UNICEF-ova himna.

REUTERS

Na hrvatsko tržište probija se 2004., zahvaljujući suradnji s pjevačem Tonyjem Cetinskim u pjesmi 'Lagala nas mala'. Sve popularniji postaje izdavanjem albuma na hrvatskom jeziku 'Dan za nas', a hrvatska publika brzo ga je prihvatila i zavoljela.

- Sretan ti 37. rođendan dragi moj bratko - napisao je Cetinski danas na svojoj društvenoj mreži. 

 

Sretan ti 37. rođendan dragi moj bratko #toseforever #tosezauvijek

A post shared by TonyCetinski.official⭐️ (@tonicetinski) on

Čovjek anđeoskog lica i glasa, kako su ga prozvali fanovi i mediji, imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom, Tonyjem Cetinskim i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala jedan od najvećih hitova 'Srce nije kamen'. To je bila najizvođenija skladba na hrvatskim radijskim postajama prije 12 godina.

- Toše je po svemu bio poseban čovjek. Bio je jako skroman, a svoj je veliki pjevački dar prikazivao kao božje djelo, nazivajući svoj život misijom. Tek sada kad ga nema, shvaćam što je mislio kada je to govorio - rekla je Šola.

Tošina menadžerica smogla je snage i posjetila njegov grob
Tošina menadžerica smogla je snage i posjetila njegov grob

Prije nego što je započeo njegov pjevački uspon, na počecima karijere, 1997. se pojavio u hollywoodskom filmu Mirotvorac uz bok svojoj omiljenoj glumici Nicole Kidman te glumcu George Clooneyu. Toše je tada imao 15 godina, a pojavio se u prvim scenama kao član crkvenog zbora. U akcijskom trileru se pojavljuju i Goran Višnjić, Rene Medvešek, Slavko Juraga, Dejan Aćimović i Branko Lustig. U filmu 'How I killed a Saint' iz 2004. glumi samog sebe, a u hrvatskoj seriji 'Zabranjena ljubav' pojavio se 2006. kao lik mladića Boška. 

- Gluma me privlači. Mislim da sam se odlično uklopio u film, ali moja prva ljubav je ipak glazba - rekao je Toše prije 12 godina. Dodao je da će se jednog dana možda ozbiljnije posvetiti glumi. 

Bio je i predstavnik Makedonije za pjesmu Eurovizije 2004. koja je bila u Istanbulu s pjesmom Life, osvojivši 14. mjesto.

Navodno mu je velika želja bila da 2009. dobije ulogu u operi Emira Kusturice 'Vrijeme Cigana'. Pojavio se na castingu, ali ulogu Perhana je na kraju dobio glazbenik Stevan Anđelković. 

- Imao je sjajan vokal, fizički izgled, znanje i popularnost. Prijavio se na casting, ali nije mogao uskladiti operu sa svojim brojnim obavezama - rekao je tada izvor blizak Toši. 

Proeski

Posljednji intervju dao je večer prije pogibije, u emisiji 'Vrteleška' Vesne Petruševske, u kojem je između ostalog iznio i svoje glazbene planove za budućnost, koji se, nažalost, nisu nikada uspjeli ostvariti. 

Njegova tadašnja dugogodišnja djevojka bila je bivša rukometašica Andrijana Budimir. 

Zajedno su bili od 2001. do 2004., a njihovoj vezi je, kako se pričalo, tada presudila razdvojenost, previše obveza i premalo viđanja, ali i ljubomora s obje strane. Toše se odlučio posvetiti glazbenoj karijeri, a Andrijana sportskoj.

Ljubav su obnovili u proljeće iste godine kada je glazbenik tragično nastradao. Prema njezinoj tadašnjoj priči, s Tošom je planirala vjenčanje i imati djecu. Prema njezinoj priči zadnji put su se čuli kratko prije nesreće kada joj je poslao poruku u kojoj je napisao da sve ima smisla otkad je opet u njegovom životu. No sudbina je sve njihove planove prekinula. Andrijana se prije četiri godine udala za ugostitelja Johana iz Skoplja s kojim je 2014. dobila sina Maksima. Danas je trenerica i vodi školu rukometa koja nosi njezino ime. 

Proeski je rođen 25. siječnja 1981. u Prilepu u Makedoniji, a nakon pogibelji proglašen je zaslužnim građaninom Makedonije što nikoga nije čudilo jer, bez sumnje, on je bio jedna od najpopularnijih osoba i vjerojatno jedan od najtalentiranijih pjevača te zemlje. Njegovi roditelji, otac Nikola i majka Dominika, kao i sestra Dora gotovo svaki dan posjećuju njegov grob. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Tragedija u 'Večeri za 5': 'Vice je umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se epizode emitiraju...'
ŠIBENSKI TJEDAN

Tragedija u 'Večeri za 5': 'Vice je umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se epizode emitiraju...'

Vice Martinović obožavao je ribarenje. Tijekom sudjelovanja u showu 'Večera za 5' družio se i kuhao s Ivanom Brnadić, Florijanom Žižićem, Miloradom Casperom Miškovićem i Goranom Grguričinom

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'
PORUKA HEJTERIMA?

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'

Glumicu je nedavno kritizirala holivudska producentica Carol Baum. Unatoč negativnim komentarima, Sydney je uživala s prijateljima u Meksiku
Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije