To je to što me zanima!

Na Zagreb Book Festival stiže tamni princ švedskih krimića

Drugi nastavak serijala o Dannyju Katzu, “Svinje”, predstavit će na Zagreb Book Festivalu. Carl-Johan Vallgren prvi roman objavio je pod pseudonimom 'Zovite me Lucifer'
Vidi originalni članak

Lucifer je moj stari frend, već sam napisao knjigu iz njegove perspektive, kaže markantni Šveđanin Carl-Johan Vallgren (51), koji svoj novi roman dolazi promovirati na Zagreb Book Festival.

Nakon objavljenih deset knjiga, sve mu je to pomalo dosadilo pa je odlučio napisati svoj prvi krimić, i to pod pseudonimom Lucifer.

- Htio sam se odmaknuti od svog dosadašnjeg rada i dati publici priliku da me upoznaju u novom svjetlu - objašnjava Vallgren, a sviđa mu se i značenje imena - svjetlonoša, onaj koji prosvjetljuje ljude.

Pišući o zgodama i nezgodama svog antijunaka Dannyja Katza u romanu “Dječak iz sjene”, Vallgren nas uvodi u svijet brutalnog nasilja, prostitucije i narkomanije, antisemitizma i nikad aktualnijeg pitanja imigracije i rasizma u Europi. Njegov je roman punokrvni švedski krimić, a usporedbe sa Stiegom Larssonom ga ne zanimaju.

- Godinama se nisam toliko zabavljao kao kad sam pisao o Dannyju - rekao je Vallgren, koji će zagrebačkoj publici na Zagreb Book Festivalu predstaviti roman “Svinje”, drugi nastavak serijala o njegovom privatnom detektivu Katzu.

Osim Šveđanina i njegova krimića, na drugom izdanju festivala od 16. do 22. svibnja publika će se družiti s najboljim irskim suvremenim piscima, a sve pod motom “Irska: Obećana zemlja”. Svoje će romane predstaviti Sebastian Barry, Eoin Colfer, John Connolly i David Park, na tribinama će se raspravljati o društvenim i kulturološkim sličnostima Irske i Hrvatske, a najbolji irski filmovi gledat će se u Kinu Tuškanac. Na Zagreb Book Festivalu svoj će novi roman predstaviti i najbolji domaći pisci, među kojima i Ivica Đikić, Olja Savičević Ivančević,Milko Valent te Edo Popović. Dodijelit će se i nagrada za najbolji roman napisan 2015. godine u ediciji Balkan Noir, koju je pokrenuo 24sata s najvećim hrvatskim izdavačima. Autor najboljeg prošlogodišnjeg krimića dobit će nagradu od 50.000 kuna, a sponzor je Podravka.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare