To je to što me zanima!

Nakon Pređine smrti pas Puto je godinama obilazio sve kafiće...

U alternativnu povijest Dubrovnika ušla je priča o Pređi i njegovom vjernom Puti –  udomljenom psu mješancu koji ga je u stopu pratio tijekom Pređinih druženja po dubrovačkim kafićima
Vidi originalni članak

Obožavali su ga svi – ne samo kolege glumci, nego i publika. Predrag Vušović Pređo, danas bi proslavio 60. rođendan. Nažalost, preminuo je u veljači 2011. godine i hrvatska scena ostala je bez jednog od ponajboljih glumaca.

Rođen je u Kotoru 29. kolovoza 1960., a s 12 godina odigrao je prvu ulogu Toma Sawyera na sceni Malog kazališta Marina Držića u Dubrovniku, gdje je odrastao i završio osnovnu i srednju školu.

POGLEDAJTE VIDEO: Izložba povodom godišnjice smrti

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Zagreb se preselio 1979. godine i ovdje diplomirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti, a onda se vratio u Dubrovnik gdje je do 1996. bio u ansamblu Kazališta Marina Držića, a nakon toga dolazi u zagrebačku 'Gavellu'.

Mnogima će ostati u sjećanju kao čovjek koji je volio izlaske i noćne provode iz čega je mnogo puta crpio inspiraciju za nezaboravne uloge. Postao je zaštitno lice Dubrovačkih ljetnih igara, na kojima je znao nasmijati publiku svojim minijaturama i improvizacijama na pozornici na kojoj je igrao i u 'Dubrovačkoj trilogiji', 'Kafeteriji', kao i tri puta u Držićevom 'Dundu Maroju' u kojem su ga angažirala tri različita redatelja – od Kreše Dolenčića, do Paola Magellija i Ivice Kunčevića. Za ulogu Pometa osvojio je nagradu 'Orlando'.

Kakav je bio Pređo, govori i zgoda iz 2009. godine kad se dan nakon otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara u noći 11. srpnja vraćao kući na svom motoru 'Aprilia', s 2 promila alkohola u krvi. Zapeo je za rubni kamen i pao, te završio u bolnici, no dva dana kasnije već je bio na pozornici i igrao u komediji 'Arkulin'.

Obožavao ga je i redatelj Vinko Brešan koji mu je dodijelio uloge u filmovima 'Kako je počeo rat na mom otoku' i 'Maršal'. U 'Gavelli' je odigrao u desetak predstava, a televizijska publika pamti ga iz serija 'Bitange i princeze', 'Naša mala klinika', 'Odmori se, zaslužio si', 'Stipe u gostima' i mnogim drugim. Igrao je i u 40-ak filmova.

U alternativnu povijest Dubrovnika ušla je priča o Pređi i njegovom vjernom Puti –  udomljenom psu mješancu koji ga je u stopu pratio tijekom Pređinih druženja po dubrovačkim kafićima. Nakon što je 2011. godine Pređo umro, o Puti je brigu preuzela Pređina sestra Zorica, a Puto je još godinama obilazio sve kafiće i strpljivo čekao da mu se gazda vrati.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • 17.02.2023.

    Svaka mu čast kao glumcu. Ipak, zanimljivo da bi mnoge na njegovom mjestu okarakterizirali notornim pijancima. Za glumce to, valjda, spada u opis radnog mjesta.

  • kristinazg 30.08.2020.

    E...nema tog prijatelja kao sto je ta mala zivotinjica!

  • 30.08.2020.

    Fun fact...Puto je doživio duboku starost i tako postao jedan od najstarijih dubrovackih pasa. Puto R.I.P

Komentiraj...
Vidi sve komentare