To je to što me zanima!

Napustili festival zbog Lečića u žiriju: 'Ne želimo da ocjenjuje!'

Ansambl koji izvodi predstavu po scenariju hrvatske dramatičarke Tene Štivičić uputio je proglas u kojem je naveo da su predstavu odigrali iz poštovanja prema publici, ali da se nakon toga povlače s manifestacije
Vidi originalni članak

Ekipa predstave "64" prva je izrazila svoje nezadovoljstvo, a onda su se s 38. susreta kazališta u Brčkom povukli i Kokan Mladenović, redatelj predstave "Šindlerov lift", te pisac Darko Cvijetić. Razlog je taj što je u žiriju sjedio glumac Branislav Lečić, čije se ime posljednjih mjeseci u medijima pojavljivalo često zbog optužbi za silovanje koje je iznijela njegova kolegica Danijela Štajnfeld.

Mladenović i Cvijetić svoje su razloge objavili u pismu, a nakon bojkota kulturnjaka pojavila se ideja da se ove godine manifestacija održi, ali da ove godine ne bude ocjenjivanja.

DANIJELA ŠTAJNFELD Glumica koja je Lečića optužila za silovanje rekla da neće stati: 'Žrtve imaju pravo na slobodu'

- Radovali smo se što će predstava 'Šindlerov lift', koju smo kreirali sa sjajnim ansamblom Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, sudjelovati na Vašem festivalu, a onda smo saznali da je član žirija 38. susreta kazališta u Brčkom glumac Branislav Lečić. Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikad i nigde ne relativiziraju zločini, da žrtve imaju pravo dobiti glas koji će govoriti u njihovo ime. Jedan od najpotresnijih dijelova romana je upravo onaj koji govori o susretima silovatelja i silovanih u jednoj sredini koja nema snage prihvatiti istinu i spoznati svoj žalosni udio u katastrofi koja je pogodila druge i drugačije. Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje kolegice Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi tog slučaja stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov osobni i umetnički integritet. Smatramo da bismo sudjelovanjem na festivalu u čijem žiriju sjedi osoba ovakvog moralnog profila postali suučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bismo se narugali likovima iz vlastite predstave - naveli su autori predstave.

Ekipa predstave "64", hrvatske dramatičarke Tene Štivičić, uputila je proglas u kojem je navela da su predstavu odigrali iz poštovanja prema publici, ali da ne žele da njihov rad ocjenjuje Lečić, koji se "medijski iživljavao nad kolegicom Danijelom Štajnfeld". Da je srpski glumac ujedno i član žirija saznali su tek sat vremena prije izvedbe, što je bio i jedini razlog zašto su izveli predstavu pred publikom, pa se tek nakon toga povukli.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 21.11.2021.

    On je karijeru završio, kako god

  • medeki 21.11.2021.

    Bravo, u Hr bi bio nagrađen!!

  • strikan3 21.11.2021.

    Čekaj malo. Čovjeka optužili, izveli na sud i oslobođen je. Sad ovi o njegovom moralu, a ne o moralu one koja ga je (za sada) lažno optužila? Zašto ne bi sve to bilo i izvedba u cilju da ga se zgazi?

Komentiraj...
Vidi sve komentare