To je to što me zanima!

'Noć vještica': Klub Gallery vas poziva na party 31. listopada

Očekuje vas piće dobrodošlice i nagradna igra za maskirane. Zabavljat će vas dva DJ-a koja će Vam pomoći da se oslobodite straha uz mash up scary hitove
Vidi originalni članak

Noć vještica ili Halloween je noć uoči Svih svetih, 31. listopada, a zapravo je skraćenica od All Hallows' Eve ili Hallow Eve (Sveta večer, noć uoči Svih svetih). Stari Kelti su 1. studenog slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove, te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove.

Zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću sustreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku. Dolaskom Rimljana, noć mrtvih dobiva stalni datum, a te noći prema starom rimskom vjerovanju, crni bog lova Samain preuzima vlast nad svijetom, ubija srndaća (boga Sunca), a božicu vegetacije odvodi u podzemlje, gdje ona do proljeća bdije nad mirujućim sjemenkama, usnulim životinjama i dušama mrtvih. 

U toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima, vjerovalo se da mrtvi posljednji put dolaze na ovaj svijet, pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cikle ili krumpir s upaljenom svijećom, kako bi griješne duše uplašili, a dobre pronašle put kući. 

Zbog toga vas klub Gallery u četvrtak, 31. listopada točno u ponoć poziva na veliki ZŠEM HALLOWEEN PARTY gdje Vas očekuje piće dobrodošlice i nagradna igra za maskirane. Istu tu noć zabavljati će Vas čak dva DJ-a koja će Vam pomoći da se oslobodite straha te opustite uz mash up scary hitove.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare