To je to što me zanima!

'Pjesma je bila za Doru, ali sam je odlučio pametnije iskoristiti'

Tonči se u svojim dosadašnjim spotovima pokazao i kao odličan glumac, a u najnovijem glumi siromašnog skladatelja kojeg budi kiša, koja prokišnjava kroz krov njegovog trošnog stana
Vidi originalni članak

Situacija u kojoj se doslovno našao cijeli svijet, na određeno vrijeme je poremetila i planove skladatelja Tončija Huljića (58).

Njegov klasični program predstavljen prošle godine na zagrebačkom Tomislavcu s filharmonijom i Akademskim zborom 'Ivan Goran Kovačić' trebao se nastaviti regionalnom turnejom na kojoj je Huljić trebao ugostiti domicilne filharmonije i zborove, ali su koncerti najavljeni za 3. 4. u Beogradu, 30. 5. u Ljubljani, 7. 6. u Splitu te na zatvaranju Sarajevo Film Festivala, odgođeni za neka bolja, vremena.

Kao najava regionalne turneje trebao je poslužiti Tončijev novi singl i spot, u hrvatskoj i engleskoj verziji, ‘Kiša (Bjankarija)’ i ‘Rain’ koje je Tonči uspio snimiti prije zabrane izlaska iz kuće i okupljanja na javnim površinama.

- ‘Kiša’ ili ‘Rain’ je eklatantni prikaz u kojem smjeru želim razvijati svoju karijeru u zemlji i svijetu. Svoj novi CD snimat ću u Zagrebu, Splitu, Londonu, Paragvaju te još nekim mjestima na svijetu, koja će ovisiti o dogovoru s instrumentalistima koje imam u planu. Trenutačno sam zaustavio snimanje u poznatom londonskom studiju Abbey Roadu, ali nadam se da ću ga nastaviti u lipnju. Na pet pjesama su mi gosti članovi Budimpeštanske filharmonije, a u ovoj pjesmi mi je specijalni gost Victor Espinola, paragvajski multiinstrumentalist i pjevač, najpoznatiji po sviranju skraćene harfe. Često je nastupao kao gost još jednom svjetski poznatom skladatelju, producentu i pjevaču Yanniju, a Victora mislim involvirati i u svoj bend Madre Badessa - objasnio je Tonči.

Spot ‘Kiša (Bjankarija)’ snimljen je prije nekoliko tjedana u Beogradu, u režiji Vojana Koceića i Tončija Huljića. Tonči se u svojim dosadašnjim spotovima pokazao i kao odličan glumac, a u najnovijem glumi siromašnog skladatelja kojeg budi kiša, koja prokišnjava kroz krov njegovog trošnog stana.

Ritam kiše koja pada po klaviru inspirira ga za temu koja je i okosnica pjesme, a u procesu stvaranja glazbe, siromašni skladatelj zamišlja kako će ga upravo ta skladba dovesti do velikih koncertnih pozornica s orkestrom i do svjetske slave. Ono što ga drži u stvarnosti je pogled na djevojku iz susjedstva za kojom pati i kojoj je upravo pokisla bjankarija, u dalmatinskom dijalektu, bijele jastučnice, plahte i donje rublje.

Djevojku utjelovljuje splitska glumica Ana Uršula Najev, otprije rado viđena gošća u Tončijevim spotovima te ovogodišnja dobitnica nagrade Zlatni studio za novo lice u kazalištu. Poanta ove pjesme leži u engleskoj verziji pjesme 'I'll make my way like the rainbow through the rain' – 'Napravit ću svoj put kao duga kroz kišu'.

'LUDI BAR' Huljić: Prijateljev unuk nazvao me klaunom zbog frizure i robe

- Ova je pjesma bila pisana za Doru, ali obzirom da to više nije natjecanje pjesama nego društvenih mreža, odlučio sam je iskoristiti za pametnije stvari. Trenutačno se cijeli svijet nalazi u nekom kišnom razdoblju, a kad ponovo izađemo na sunce svatko od nas će morati ponovo naći put u izgradnji svog svijeta - poručuje Huljić.

Tonči Huljić često je isticao kako je zapravo instrumentalna glazba njegov glavni pokretač u skladanju. Poznat kao tvorac brojnih domaćih hitova koje je napisao za veliki broj najpopularnijih pjevača, Tonči je svoju inozemnu karijeru gradio upravo kroz instrumentalnu glazbu, a skladbe koje je pisao za svjetski poznate Maksima Mrvicu (44) i grupu Bond, svrstale su ga među najprodavanije crossover autore.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 24

  • valentina marić 15.04.2020.

    stvar je vrhunska,bar meni...Tonči sve više odlazi u neke nove "vode"samu njemu to sliči ali je inovacijom dobio novu vrstu muzike koja poprima sve više sljedbenika...samo napred

  • kiko3655 15.04.2020.

    Huljic nije nista nego jedan dobar plagijator, a u hr je vecina ljudi tupava pa to ne kuze i onda ga velicaju kao da je on nesto skladao ili napravio.. samo nadje neke pjesme u svijetu i malo promjeni i eto mu hita..

  • BoilingPoint 15.04.2020.

    Al je otisao na ocat, cijeli spot je ja ja ja. Najbolji je onaj dio iz studia, a koji očito nema veze sa spotom već je ponestalo materijala pa je trebalo nešto ubacit.

Komentiraj...
Vidi sve komentare