To je to što me zanima!

Pjesma 'Sjećanje na Vela Luku' nastala zbog fatalne mještanke

U Zavičajnom klubu, kojeg je osnovao Branko, bila je zabava na kojoj je upoznao Velolučanku. Od tada više ništa nije bilo isto jer nije prestajao razmišljati o njoj...
Vidi originalni članak

Kako ne bi znali Doda. Pa on je autor i glazbe i teksta pjesme "Sjećanje na Velu Luku", rekli su mještani i jako dobri prijatelji Branka Žuvele, zvanog Doda koji nikad nije otkrio što ga je inspiriralo da napiše pjesmu.

Ipak, oni koji su tada bili s njim, vrlo dobro se sjećaju tih noći kada je pjesma nastajala. U Zavičajnom klubu, kojeg je osnovao Branko, bila je zabava na kojoj je upoznao Velolučanku. Od tada više ništa nije bilo isto jer nije prestajao razmišljati o njoj. Par dana kasnije otišla je u inozemstvo, ali ostali su u kontaktu. 

- Pisali su si pisma i upravo iz tih pisama nastao je tekst za pjesmu, iako on to skriva - prisjećaju se. Pjesma se nastala 60-ih i često se pjevala u Veloj Luci. Oliveru se jako svidjela jer su dijelili jednaku ljubav prema tom mjestu. Branko je čuo Oliverovu, a kasnije i izvedbu Jasne Zlokić i zaključio kako ne želi da se zarađuje na njegovom radu i trudu.

Nikada se nije prestao družiti s Oliverom, ali je u tom trenutku ipak angažirao odvjetnika i od 1971. zabranio izvođenje pjesme u komercijalne svrhe. Vijest o Oliverovoj smrti, kažu prijatelji, jako ga je pogodila jer smatra da je još puno pjesama mogao "dati duše". 

- Težak je Branko čovjek. Filozof je veliki, ali volio je Olivera. Nikad se nisu baš žestoko posvađali. Kod nas je u Dalmaciji normalno da se ljudi malo porječkaju i to tako ide. Oli će mu sigurno nedostajati, ali ostavio nam je pravo malo bogatstvo od pjesma za uživati - zaključili su prijatelji.

POGLEDAJ VIDEO:

VIDI OVO: 10 stvari koje trebate znati o Oliveru.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • purgerica prva 03.08.2018.

    A većina ostalih, po "naruđbi" napisaše veliki Runjić, Giboni, Škugor, Fiamengo, za "muzu" mu Mutti!

  • skorosve5 02.08.2018.

    Ovakve glupe komentare treba ignorirat i samo lupat minuse.Pozdrav iz Zagreba.I ja govorim kaj ali ne znaci da smo svi isti.Na sreću. Oliver neka počiva u miru i hvala mu za sve.

  • dany85 02.08.2018.

    Koliko cete ga, jos silovati?Pustite ga jadnog nek pronade mir.

Komentiraj...
Vidi sve komentare