To je to što me zanima!

Preminuo je Borivoj Dovniković Bordo, naš legendarni autor crtanih filmova i karikaturist

Bio je jedan od najistaknutijih predstavnika Zagrebačke škole crtanoga filma, njegovi su filmovi višestruko nagrađivani na međunarodnim festivalima, a 2002. je dobio nagradu Vladimir Nazor za životno djelo
Vidi originalni članak

Naš značajni redatelj, animator, karikaturist i grafički dizajner Borivoj Dovniković - Bordo danas je preminuo je u 92. godini u zagrebačkoj kliničkoj bolnici Dubrava, prenosi Telegram.

Borivoj je rođen 1930. godine u Osijeku, a u Zagrebu je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti i paralelno radio na novinskim karikaturama, ilustracijama i stripovima.

Početkom 1950-ih se počeo baviti crtanim filmom, a kao crtač i animator je debitirao u filmu 'Veliki miting'. Od 1961. radio je na autorskim crtanim filmovima u Zagreb filmu.

Bordo je bio jedan od najistaknutijih predstavnika Zagrebačke škole crtanoga filma, te je uspješno povezivao klasičnu figurativnu animaciju s modernim likovnim pristupom crtanom filmu. Autor je brojnih crtanih filmova, koje je sam crtao i animirao.

Njegovi su crtani filmovi višestruko nagrađivani na međunarodnim festivalima, a među njima se ističu 'Bez naslova', 'Ceremonija', 'Znatiželja', 'Krek', 'Ljubitelji cvijeća', 'Putnik drugog razreda', 'Škola hodanja', 'Jedan dan života'  i 'Uzbudljiva ljubavna priča'.

U 76. GODINI Preminuo novosadski glazbenik Predrag Peđa Vranešević

Od 1985. do 1990. je bio direktor Svjetskoga festivala animiranog filma Animafest u Zagrebu, a 2002. godine je dobio Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Idi na 24sata