To je to što me zanima!

Preminuo je Vjeran Zuppa

Najpoznatiji je kao upravitelj i dramaturg Teatra &TD. U njegovoj najslavnijoj fazi, kad je na scenu postavljena Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, remek djelo hrvatskog teatra, koje je skinuto s pozornice
Vidi originalni članak

Umro je Vjeran Zuppa, jedan od najmarkantnijih hrvatskih intelektualaca, čovjek renesansnog profila, jedan od zadnjih erudita te vrste. Imao je 83 godine, a tužnu vijest potvrdili su nam u utorak s Akademije dramske umjetnosti.

U 54. GODINI Preminuo glumac Nenad Cvetko

- Prije sat vremena dobili smo informaciju da je preminuo Vjeran Zuppa. Uzrok smrti i detalje još ne znamo - rekli su kratko.

Rođen je u Splitu 1940., u obitelji u kojoj se uvijek štovala knjiga. Njegov otac Tomislav, premda rođen u siromašnoj obitelji, diplomirao je talijanski i engleski jezik, a u hrvatsku se kulturnu povijest upisao nezaboravnim pjesmama, 'Galeb i ja', 'Četiri stađuna', 'Pismo ćali', 'Naše malo misto', 'Moja jube'.

Sin je nastavio očevo djelo. Vjeran Zuppa bio je upravitelj Galerije Studentskog centra; direktor dramskog programa Splitskog ljeta; urednik biblioteke Studentskog centra; glavni urednik Grafičkog zavoda Hrvatske,. Bio je potom dramaturg HNK Split pa umjetnički ravnatelj Zagrebačkog kazališta mladih.

Od 1981. je radio na Akademiji dramske umjetnosti kao nastavnik sociologije kulture. Ipak, najpoznatiji je kao upravitelj i dramaturg Teatra &TD. U njegovoj najslavnijoj fazi, kad je na scenu postavljena "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", remek-djelo hrvatskog teatra, koje je skinuto s pozornice, kao i Zuppa, koji ju je postavio.

Teatar je u njegovo vrijeme osvojio pedesetak domaćih i stranih nagrada.  Bio je urednik u mnogim kulturnim časopisima, autor velikog broja knjiga ("Uvod u dramatologiju", "Bilježnica, ogled o europskim i nacrt hrvatske kulturne politike, "Ispruženi jezik").

Prevoditelj je još duljeg niza. Dvijetisućite godine International Biographical Centre, Cambridge, uvrštava ga u knjigu 2000 Outstanding Scholars of the 2oth Century. Od 2011. bio je professor emeritus.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • scajic1 10.10.2023.

    R.I.P.

Komentiraj...
Vidi sve komentare