To je to što me zanima!

Tajne iza kulisa: 'Po jednoj se haljini potroši 10.000 šljokica'

I dok publika pred malim ekranima svake nedjelje gleda zanosne kostime ‘Plesa sa zvijezdama’, kostimografkinja Emina Kušan otkrila nam je kako oni zapravo nastaju
Vidi originalni članak

Sve što vidite na natjecateljima i zvijezdama je sašiveno. Od bijelih košulja, crnih hlača ili haljina, govori nam Emina Kušan, glavna kostimografkinja u emisiji 'Ples sa zvijezdama'. Emina je prvotno radila kostime za kazališne i baletne predstave, a danas je kamen temeljac kostimografije plesnog showa Nove TV. Eminini najuži suradnici u projektu su Ozana Gabriel i Irena Stolla. Tu su i Melita Sakić, koja je u showu zadužena za žiri, zatim Martina Filajdić, Ivan Herga te Silvija Jug koja šiva sve kostime za show. Ovaj tim svaki tjedan proizvede od 30 do 50 plesnih haljina i kostima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ideje se slažu po konceptu točki. Prvo Valentina Klasić i Igor Barbarić slažu koncept pojedine točke prema kojem se radi potom i koreografije, a mi zatim nastojimo napraviti kostim koji će to sve najbolje predočiti - objašnjava nam Emina. S obzirom na to da parovi iz natjecanja ispadaju iz tjedna u tjedan, kostimografi imaju samo četiri dana da naprave kostim. 

- Ponekad mislimo da nećemo stići. Nekad nas uhvate panika, ludilo i nespavanje, ali ipak na kraju nekako uspijemo. Znamo se i živcirati kao na primjer kad Marko Grubnić nije mogao skinuti suknju Eli, a na svakoj probi joj je skinuo. To su situacije na koje ne možete utjecati – govori Emina te objašnjava kako su neki kostimi kompliciraniji od drugih. Znaju od četiri do pet sati samo slagati materijale, a tek se onda “bacaju” na šivanje. 

- Gabrijela je stajala, a ja sam šivala. I tako nekoliko sati - objašnjava Emina, koja je također bila glavna kostimografkinja u showu 'Tvoje lice zvuči poznato'. 

Najjednostavniji kostimi su oni najkompliciraniji. Što je manje materijala, a više gole kože, to izrada treba biti u milimetar precizna kako bi ‘izdržala’ zahtjevne plesne figure, objasnila nam je Emina. I natjecatelji, odnosno zvijezde, sudjeluju sa svojim idejama kad su haljine i kostimi u pitanju, no kako nam je otkrila Emina, svi su jako timski nastrojeni. 

- Nitko nema posebnih zahtjeva. Sa svim natjecateljima je lijepo surađivati, no za savjete oko haljina i kostima najčešće pitam profesionalne plesače i plesačice jer je ipak njima jasnije što želim - govori. Osim što su svi kostimi ručno rađeni i šivani po mjeri, gotovo sve aplikacije, dezene i šljokice nanose ručno, a veći dio materijala i boje ručno kako bi u izradi finalnoga kostima dobile željene nijanse. Zanimljivo je kako je samo za prvu emisiju utrošeno i više od 500 metara materijala te 10.000 šljokica. 

- Za samo jednu haljinu za bečki valcer potrošeno je 30 metara materijala, i to samo za donji dio haljine - objašnjava nam Emina, koja je u trenutku snimanja intervjua već planirala haljine za sljedeću emisiju. Mnogi obožavatelji se pitaju što se događa s haljinama kad se jedanput iskoriste. 

- Nova TV ima svoj fundus u koji odlaze sve sašivene haljine i kostimi. Od velike je pomoći kad ne moramo šivati novo nego prepravljati staro - zaključuje Emina. 

PROCURILE GOLIŠAVE FOTKE PJEVAČICE: 'Dobivam odvratne komentare, ovo je previše'

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Ovca007_1 28.05.2019.

    Sve bi ja to izkonzumiro

  • 28.05.2019.

    Nije im lako, svaka čast.

  • sonja1234 28.05.2019.

    veliko delo je to, ko to plaća ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare