To je to što me zanima!

Prošlo je dvije godine od smrti Samardžića: 'Bio je velikan...'

Od 1960. do danas glumac je odigrao više od 70 filmskih i televizijskih uloga, surađivao sa svim jugoslavenskim redateljima, a onda je krajem devedesetih i sam odlučio preuzeti režisersku palicu
Vidi originalni članak

Prošlo je dvije godine od kad nas je napustio veliki glumac Ljubiša Samardžić. Samardžić zdravljem nije htio opterećivati javnost koja gotovo ništa nije znala o njegovim problemima sve do njegove hitne operacije mozga u prosincu 2016. 

Smoki, kako mu je bio nadimak zbog lika mladića u filmu 'Pešćani grad', rodio se 19. studenog 1936. u Skoplju u obitelji rudara, a rano je ostao bez oca. Glumac je isticao kako je odrastao u čestitoj obitelji te da se divio majci koja ih je izvela na put s mizernom rudarskom penzijom. 

- A bilo nas je troje djece. Iz takvog djetinjstva shvatio sam da siromaštvo nije najstrašnija stvar koja se može desiti u životu - rekao je svojedobno Samardžić. Ljubiša je upisao studij prava, no ubrzo je shvatio da mu gluma bolje leži. Tada mu je pomogao Bojan Stupica koji ga je s Pravnog fakulteta prebacio na beogradsku Akademiju dramskih umjetnosti.

Od 1960. do danas glumac je odigrao više od 70 filmskih i televizijskih uloga, surađivao sa svim jugoslavenskim redateljima, a onda je krajem devedesetih i sam odlučio preuzeti režisersku palicu.

Ljubiša je poznat po filmovima 'Spletka i ljubav', 'Igre na skelama', 'Prekobrojna', 'Pešćani grad' radi kojeg je zaradio nadimak Smoki, 'Desant na Drvar', 'Dani', 'Jutro', 'Smoki' i 'Bitka na Neretvi'. Samardžiću je prva nagrada bio Zlatni lav za ulogu u filmu 'Jutro' na Filmskom festivalu u Veneciji. Nakon toga je dobivao inozemne ponude, no odlučio je zadržati se u jugoslavenskoj kinematografiji. 

- Nisam imao želju nastaviti karijeru u inozemstvu, smatrajući da mi je moja zemlja dovoljna inspiracija za daljnje uspjehe - objasnio je svojedobno Ljubiša za dnevni list Danas. Glumac je osvojio Zlatnu arenu na Festivalu igranog filma u Puli osvojio čak četiri puta. 

- Pula je, mogu slobodno reći, mitsko mjesto filmskog stvaralaštva, a Vespazijanska arena Koloseum povijesti i kulture bivše Jugoslavije i Hrvatske. U njoj su se rađale zvijezde, poštovalo istinsko, kvalitetno stvaralaštvo, koje ni danas ne blijedi - hvalio je Samardžić istarski grad. Ljubiša je također osvojio nagradu publike na Internacionalnom filmskom festivalu u Palm Springsu za 'Nebesku udicu', a na Internacionalnom filmskom festivalu u Milanu osvojio je nagradu za debitantski film. 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • blanjalica 10.09.2019.

    Glumac i gospodin...Dovoljno

  • 08.09.2019.

    Nezaboravni Šurda.

  • 08.09.2019.

    junak mog djetinjstva. Od Vrućeg vjetra pa nadalje. A svidio mi se Miris kiše na Balkanu koji je režirao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare