Obavijesti

Show

Komentari 24

Prošlo je dvije godine od smrti Samardžića: 'Bio je velikan...'

Prošlo je dvije godine od smrti Samardžića: 'Bio je velikan...'
6

Od 1960. do danas glumac je odigrao više od 70 filmskih i televizijskih uloga, surađivao sa svim jugoslavenskim redateljima, a onda je krajem devedesetih i sam odlučio preuzeti režisersku palicu

VIDEO

Prošlo je dvije godine od kad nas je napustio veliki glumac Ljubiša Samardžić. Samardžić zdravljem nije htio opterećivati javnost koja gotovo ništa nije znala o njegovim problemima sve do njegove hitne operacije mozga u prosincu 2016. 

Smoki, kako mu je bio nadimak zbog lika mladića u filmu 'Pešćani grad', rodio se 19. studenog 1936. u Skoplju u obitelji rudara, a rano je ostao bez oca. Glumac je isticao kako je odrastao u čestitoj obitelji te da se divio majci koja ih je izvela na put s mizernom rudarskom penzijom. 

- A bilo nas je troje djece. Iz takvog djetinjstva shvatio sam da siromaštvo nije najstrašnija stvar koja se može desiti u životu - rekao je svojedobno Samardžić. Ljubiša je upisao studij prava, no ubrzo je shvatio da mu gluma bolje leži. Tada mu je pomogao Bojan Stupica koji ga je s Pravnog fakulteta prebacio na beogradsku Akademiju dramskih umjetnosti.

Od 1960. do danas glumac je odigrao više od 70 filmskih i televizijskih uloga, surađivao sa svim jugoslavenskim redateljima, a onda je krajem devedesetih i sam odlučio preuzeti režisersku palicu.

Ljubiša je poznat po filmovima 'Spletka i ljubav', 'Igre na skelama', 'Prekobrojna', 'Pešćani grad' radi kojeg je zaradio nadimak Smoki, 'Desant na Drvar', 'Dani', 'Jutro', 'Smoki' i 'Bitka na Neretvi'. Samardžiću je prva nagrada bio Zlatni lav za ulogu u filmu 'Jutro' na Filmskom festivalu u Veneciji. Nakon toga je dobivao inozemne ponude, no odlučio je zadržati se u jugoslavenskoj kinematografiji. 

- Nisam imao želju nastaviti karijeru u inozemstvu, smatrajući da mi je moja zemlja dovoljna inspiracija za daljnje uspjehe - objasnio je svojedobno Ljubiša za dnevni list Danas. Glumac je osvojio Zlatnu arenu na Festivalu igranog filma u Puli osvojio čak četiri puta. 

- Pula je, mogu slobodno reći, mitsko mjesto filmskog stvaralaštva, a Vespazijanska arena Koloseum povijesti i kulture bivše Jugoslavije i Hrvatske. U njoj su se rađale zvijezde, poštovalo istinsko, kvalitetno stvaralaštvo, koje ni danas ne blijedi - hvalio je Samardžić istarski grad. Ljubiša je također osvojio nagradu publike na Internacionalnom filmskom festivalu u Palm Springsu za 'Nebesku udicu', a na Internacionalnom filmskom festivalu u Milanu osvojio je nagradu za debitantski film. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin