To je to što me zanima!

Prva hrvatska pin-up djevojka: Preminula Vukotićeva supruga

Bila je glumica no ostavila je karijeru kada je upoznala Vukotića. Fatalni susret dogodio se u Zagreb filmu gdje je radila kao tajnica glavnog direktora. Tada se pojavio njezin princ, kako ga je zvala
Vidi originalni članak

Melita Andres Vukotić, poznatija kao Lila, preminula je u četvrtak u 95. godini života. Umrla je u Bolu na Braču gdje je inače ljetovala. Ispraćaj će biti u utorak na Mirogoju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bila je profesionalna, ali i bračna partnerica našeg oskarovca Dušana Vukotića.

Glumila je u Bauerovim filmovima 'Ne okreći se, sine' i 'Martin u oblacima', a zaigrala je i u filmu Vatroslava Mimice 'Jubilej gospodina Ikla'. Osim toga, pojavila se u popularnoj američkoj seriji 'Lum & Abner', a odbila je uloge u holivuskim filmovima.

Bila je njegova kraljica

Onda je upoznala Vukotića i napustila karijeru. Fatalni susret dogodio se u Zagreb filmu gdje je radila kao tajnica glavnog direktora. Tada se pojavio njezin princ, kako ga je zvala. On je nju zvao 'kraljice moja'. Zajedno su radili na projektima, a bila je skripterica, crtačica i asistentica redatelja.

- Ja i jesam bila kraljica za njega, tako sam se i osjećala. Voljela sam ga i volim ga, i on mene voli, još uvijek - rekla je prije četiri godine.

Objasnila je kako ju je ispočetka zabavljala karijera glumice, ali je shvatila da ne želi izgovarati tuđi tekst.

- Ja sam kućni čovjek, a svoje sam muževe razmazila, i jednog i drugog. Smatram da je to bio moj poziv - izjavila je.

Bila je pin-up djevojka

Melita Andres rođena je u aristokratskoj obitelji, a njezini preci ostavili su veliki trag u hrvatskoj znanosti i kulturi. Djed Ferdo pl. Šišić bio je povjesničar i autor 'Povijesti Hrvata', a prabaka Leposava Mihalović prva hrvatska profesorica klavira.

Za Associated Press 1955. godine snimila je seriju pin-up fotografija. Prvi put se našminkala kad je imala 25 godina na nagovor prvog supruga Marka Pavičića. Objasnila je kako je oduvijek znala da dobro izgleda.

- Znala sam, doduše, da se okreću za mnom. Osjetiš to. U školi, u Klasičnoj gimnaziji, bilo nas je osam djevojčica i 36 dječaka. Svi ti dečki su, u ono doba, pokazivali simpatiju prema meni. Pomagali su mi u svemu. Tek kasnije su mi, skoro svi dečki iz razreda, rekli da su bili zaljubljeni u mene - rekla je.

Vukotić nije dobio nikakvo priznanje

Iako je njezin suprug 1961. godine pobijedio Disneya i odnio kipić za animirani film 'Surogat', u Hrvatskoj nije dobio nikakvo priznanje za svoj rad. Nije dobio ulicu, a primao je mirovinu od 3.000 kuna.

Prije četiri godine izjavila je kako će ormarić sa 150 suprugovih nagrada među kojima je i Oscar prodati Muzeju suvremene umjetnosti.

 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • daniel5 03.07.2017.

    Posljednji pozdrav dragoj teti Lili neka Vam je laka zemlja....nećemo Vas nikad zaboraviti

  • najindustrijalizovanija 03.07.2017.

    Prava ljepotica a koliko vidim ni starost joj nije mogla nauditi

  • ma5ma 03.07.2017.

    Mirjana Hrga ista ona u mladim danima

Komentiraj...
Vidi sve komentare