Obavijesti

Show

Komentari 24

Prva hrvatska pin-up djevojka: Preminula Vukotićeva supruga

Prva hrvatska pin-up djevojka: Preminula Vukotićeva supruga
9

Bila je glumica no ostavila je karijeru kada je upoznala Vukotića. Fatalni susret dogodio se u Zagreb filmu gdje je radila kao tajnica glavnog direktora. Tada se pojavio njezin princ, kako ga je zvala

VIDEO

Melita Andres Vukotić, poznatija kao Lila, preminula je u četvrtak u 95. godini života. Umrla je u Bolu na Braču gdje je inače ljetovala. Ispraćaj će biti u utorak na Mirogoju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:21

Bila je profesionalna, ali i bračna partnerica našeg oskarovca Dušana Vukotića.

Glumila je u Bauerovim filmovima 'Ne okreći se, sine' i 'Martin u oblacima', a zaigrala je i u filmu Vatroslava Mimice 'Jubilej gospodina Ikla'. Osim toga, pojavila se u popularnoj američkoj seriji 'Lum & Abner', a odbila je uloge u holivuskim filmovima.

Bila je njegova kraljica

Onda je upoznala Vukotića i napustila karijeru. Fatalni susret dogodio se u Zagreb filmu gdje je radila kao tajnica glavnog direktora. Tada se pojavio njezin princ, kako ga je zvala. On je nju zvao 'kraljice moja'. Zajedno su radili na projektima, a bila je skripterica, crtačica i asistentica redatelja.

Lila Melita Andres Vukotic

- Ja i jesam bila kraljica za njega, tako sam se i osjećala. Voljela sam ga i volim ga, i on mene voli, još uvijek - rekla je prije četiri godine.

Objasnila je kako ju je ispočetka zabavljala karijera glumice, ali je shvatila da ne želi izgovarati tuđi tekst.

- Ja sam kućni čovjek, a svoje sam muževe razmazila, i jednog i drugog. Smatram da je to bio moj poziv - izjavila je.

Bila je pin-up djevojka

Melita Andres rođena je u aristokratskoj obitelji, a njezini preci ostavili su veliki trag u hrvatskoj znanosti i kulturi. Djed Ferdo pl. Šišić bio je povjesničar i autor 'Povijesti Hrvata', a prabaka Leposava Mihalović prva hrvatska profesorica klavira.

Za Associated Press 1955. godine snimila je seriju pin-up fotografija. Prvi put se našminkala kad je imala 25 godina na nagovor prvog supruga Marka Pavičića. Objasnila je kako je oduvijek znala da dobro izgleda.

- Znala sam, doduše, da se okreću za mnom. Osjetiš to. U školi, u Klasičnoj gimnaziji, bilo nas je osam djevojčica i 36 dječaka. Svi ti dečki su, u ono doba, pokazivali simpatiju prema meni. Pomagali su mi u svemu. Tek kasnije su mi, skoro svi dečki iz razreda, rekli da su bili zaljubljeni u mene - rekla je.

Vukotić nije dobio nikakvo priznanje

Iako je njezin suprug 1961. godine pobijedio Disneya i odnio kipić za animirani film 'Surogat', u Hrvatskoj nije dobio nikakvo priznanje za svoj rad. Nije dobio ulicu, a primao je mirovinu od 3.000 kuna.

Lila Melita Andres Vukotic

Prije četiri godine izjavila je kako će ormarić sa 150 suprugovih nagrada među kojima je i Oscar prodati Muzeju suvremene umjetnosti.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 24

VIDEO

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica
NOVA SEZONA

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica

Osebujni, zanimljivi i šarmantni farmeri u novoj sezoni showa 'Ljubav je na selu' spremni su ispričati svoje životne priče, ljubavna iskustva, planove i želje...

Danijela iz 'Braka na prvu' prije je imala više od 100 kilograma. Evo kako je tada izgledala
'NAMUČILA SAM SE'

Danijela iz 'Braka na prvu' prije je imala više od 100 kilograma. Evo kako je tada izgledala

Iako smo se ludo zabavljali, u sebi sam bila beskrajno tužna, napisala je među ostalim Danijela
Thompsonov tim za 24sata: 'Sin ga je mjesecima nagovarao da se konačno vrati nastupima...'
PJEVAT ĆE U IMOTSKOM

Thompsonov tim za 24sata: 'Sin ga je mjesecima nagovarao da se konačno vrati nastupima...'

Thompson je posljednji put imao koncert 2022. godine. Pjevač se otad povukao iz javnosti i otkazao nastupe kako bi bio uz sina Antu Mihaela. Sad sprema i novi album