To je to što me zanima!

Slavni balet 'Romeo i Julija' i druge hitove gledajte kod kuće

Riječ je o najgledanijim predstavama o kojima se mnogo pisalo u medijima, a neke od njih su izazivale i kontroverze. Danas vam donosimo hitove 'Evanđelje', 'Nikola Šubić Zrinjski' te 'Romeo i Julija'
Vidi originalni članak

Ako ste propustili premijere, predstave su vam i dalje dostupne na web stranici #zajedno24sataYouTube kanalu i portalu 24sata

Suradnja 24 sata i zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta uz snimateljsku i tehničku podršku Croatia Filma se nastavlja i donosi još jednom u vaše domove najbolje predstave s repertoara nacionalne kazališne kuće.

Riječ je o najgledanijim predstavama o kojima se mnogo pisalo u medijima, a neke od njih su izazivale i kontroverze. Tako će se na 24sata.hr ponovno naći komedija 'Tko pjeva zlo ne misli', pa 'Ciganin, ali najljepši', zatim drama 'Ljudi od voska', predstava 'Na kraju tjedna', opera 'Turadont' i mnoge druge. Danas vam donosimo tri hita...

HNK I 24SATA VAM DARUJU Digitalni teatar: Pogledajte 26 super predstava na 24sata.hr

Predstavu 'Evanđelje' Pippa Delbona nastala je u koprodukciji Emilia Romagna Teatro Fondazione iz Modene. U ovaj projekt bila je uključena i švicarska kinoteka. Na svakom od brojnih europskih gostovanja predstava 'Evanđelje' bila je ispraćena ovacijama i sjajnim kritikama. Već se iz najave i riječima autora vidi o čemu je riječ.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Nekoliko dana prije svoje smrti, moja majka, vatrena katolkinja mi reče: zašto ne napraviš predstavu o evanđelju? Tako bi predstavom poslao poruku ljubavi. To je jako potrebno u današnja vremena. Onda sam počeo fotografirati tijekom putovanja Italijom, Francuskom, Rumunjskom, Rusijom i Latinskom Amerikom. Slike Djevice Marije, Krista mučenika… Zatim sam se izgubio, kao što se svaki put izgubim dok stvaram svoje predstave - riječi su Delbona.

Praizvedba opere 'Nikola Šubić Zrinjski' 1876. godine Ivana pl. Zajca, osnivača i organizatora zagrebačkoga opernog kazališta, bila je važan kulturološki događaj, između ostaloga i zato što je označila rođenje još jedne umjetničke grane unutar zagrebačkog HNK – Baleta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale 'U boj, u boj', koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije same opere. Veliku popularnost djelo može zahvaliti portretiranju stvarnog junaka hrvatske povijesti, koji je u teškim uvjetima turske najezde spasio Slavoniju od potpuna porobljavanja.

Iako nije uspio spriječiti Turke u osvajanju nekih gradova, Zrinjski je hrabro poginuo braneći Siget. Zajc je kao stvorio i značajne ženske likove Evu i Jelenu.

Slavni balet 'Romeo i Julija' priča je o nesretnim ljubavnicima koja je obišla svijet. Mnogi su skladatelji napisali glazbu za balete ili opere o Romeu i Juliji, koji su na početku vlastitih života tragično skončali zbog mržnje koja je vladala između njihovih obitelji Capuleti i Montecchi, no Prokofjevljev balet, za koji je sam većinom napisao i libreto, danas pripada klasici baletne umjetnosti. To majstorsko djelo omogućilo je plesati Shakespearea i njegove likove, koji su time dobili posve novu dimenziju. Ovim je baletnim djelom, praizvedenim 1940., bila otvorena nova stranica u povijesti baletne umjetnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Posljednji koreografski prikaz 'Romea i Julije' na zagrebačkoj baletnoj pozornici donio je Patrice Bart u predstavi ostvarenoj njegovim karakterističnim klasičnim rukopisom. Taj slavni francuski koreograf iznimne reputacije mnogim je svojim djelima ostavio neizbrisiv trag na najvažnijim svjetskim baletnim pozornicama te utjecao na brojne koreografe i baletne umjetnike.

Predstave na YouTube kanalu 24sata nisu namijenjene komercijalnoj upotrebi, emitiramo ih u edukacijske, humanitarne, ali i zdravstvene svrhe u suradnji s HNK Zagreb i Croatia filmom. Naime, svaka izolacija koja podrazumijeva drastično reduciranje socijalnih kontakata može imati negativan utjecaj i na naše na psihičko zdravlje, a umjetnost u takvim situacijama omogućuje ljudima da se s mnogo manje stresa prilagode izvanrednoj situaciji u kojoj su se našli oni i njihove obitelji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Balet 'Labuđe jezero' 1. i 2. čin POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Labuđe jezero' 3. i 4. čin POGLEDAJTE OVDJE

Predstavu 'Evanđelje' POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu 'Kralj Lear' POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Nikola Šubić Zrinjski' POGLEDAJTE OVDJE.

Filozofski teatar s Yanisom Varoufakisom POGLEDAJTE OVDJE.

Komičnu operu 'Don Pasquale' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Vučjak' POGLEDAJTE OVDJE

Balet 'Petar Pan' POGLEDAJTE OVDJE.

Filozofski teatar s Tariquom Alijem POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Modrobradi' POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu 'Žena' POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Adel i Mara' POGLEDAJTE OVDJE

Filozofski teatar s Paulom Masonom POGLEDAJTE OVDJE.

Balete 'Tamni pejzaži' i 'Bolero' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Tartuffe' POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Apoksiomen' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Ivanov' POGLEDAJTE OVDJE

Balet 'Elizabeta Austrijska - Sissi' POGLEDAJTE OVDJE.

Ljubavnu operu 'Manon Lescaut' POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Romeo i Julija' POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu 'Na kraju tjedna' POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Gospoda Glembajevi' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Vučjak' POGLEDAJTE OVDJE.

Dječji igrokaz 'Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Peer Gynt' POGLEDAJTE OVDJE

Operu 'Turandot' POGLEDAJTE OVDJE.

'Zimsku priču' POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Don Carlo' POGLEDAJTE OVDJE. 

Filozofski teatar s Hitom Steyerl POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Čarobna frula' POGLEDAJTE OVDJE.

Filozofski teatar s Francom B. Bifom POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Ero s onoga svijeta' POGLEDAJTE OVDJE.

https://zajedno.24sata.hr/

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 30.04.2020.

    lol

Komentiraj...
Vidi sve komentare