To je to što me zanima!

Slovenska glumica prijavila da ju je seksualno uznemiravao profesor: Čekao me kod toaleta

Po njenim se riječima to događalo između 2014. i 2016., a spomenuti profesor još radi sa studentima i studenticama. Mentalni i fizičko nasilje događalo se za vrijeme satova glume, i to 'upakirano' u studijski proces...
Vidi originalni članak

Nakon nedavnog slučaja u kojemu je za seksualno uznemiravanje studentica u Sloveniji optužen sveučilišni  profesor filozofije i poznati politički analitičar, novi skandal na ljubljanskom sveučilištu potaknut je svjedočenjem glumice koja je svjedočila o sličnim pojavama na Kazališnoj akademiji. Poznata dramska i filmska glumica, Mia Skrbinac (27), podnijela je prijavu o seksualnom uznemiravanju tijelima Sveučilišta u Ljubljani, ali za sada ne i kaznenu prijavu policiji. Takvu prijavu još razmatra, ali joj to nije primarni cilj nego želi upozoriti na pojavu kao takvu i kaže da nije jedina s iskustvom spolnog uznemiravanja studentica od profesora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U posebnoj izjavi za javnu televiziju ona je navela da ju je, dok je bila studentica, seksualno maltretirao poznati glumac i profesor glume na Akademiji za kazalište, film i televiziju. Po njenim se riječima se događalo između 2014. i 2016., a spomenuti profesor još radi sa studentima i studenticama. Mentalni i fizičko nasilje događalo se za vrijeme satova glume, i to 'upakirano' u studijski proces, ali i u predavaonici, na hodnicima, kazala je.

- Čekao me je ispred toaleta, u internom baru Drame i drugdje - rekla je, dodavši da je to na nju imalo traumatične posljedice i da ga se bojala prijaviti, a sada istupa sa željom da se takvog spolnog uznemiravanja zaštite buduće generacije studentica.

Njezina tadašnja školska kolegica Sara Lucu potvrdila je za televiziju da se takve stvari zaista događaju, a izjave potpore njenom istupu dalo je više mlađih glumaca te neki od zaposlenih na akademiji.

FRANKA PERKOVIĆ GAMULIN Dekanica Akademije iz Zagreba: 12 prijava za zlostavljanje je stiglo. To su tužne, strašne priče

- Upotreba položaja moći težak je oblik manipulacije i kao takva je moralno i etički neprihvatljiva - rekla je glumica Nataša Barbara Gračner, koja je također profesorica na Akademiji, dok je glumac Saša Tabaković rekao da očekuje sankcije:

- Očekujem da će Akademija dati prioritet zaštiti žrtava, da će vrlo dobro otkriti što se stvarno događalo i da će profesori koji su bili uključeni u ovaj fenomen biti sankcionirani.

Glumci koji su se sa Mijom Skrbinac solidarizirali ističu da su na djelovanje potakle vijesti o spolnim uznemiravanjima i napastovanju studentica kazališnih akademija u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu te želja da budu solidarni. Dekan ljubljanske Akademije tvrdi da do sada nije zaprimio nijednu prijavu o takvoj pojavu, no najavljuje potrebne mjere.

- Naša će reakcija svakako biti oštra, potpuno sam netolerantan prema takvim stvarima, studentima se tijekom studija trebaju osigurati uvjeti da se osjećaju sigurno - kazao je za medije.

Nije želio komentirati da je takvih pojava, pa i upozorenja vodstvu, bilo i ranije, no tvrdi kako je pismom svima nadležnima i ranije preventivno upozoravao da je svaki oblik uznemiravanja studenata neprihvatljiv.

Idi na 24sata