To je to što me zanima!

Što je 'šč', tko je traktor, a tko mama? Profesor je dešifrirao neobične stihove pjesme Leta 3

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Dio fanova Eurosonga napada hrvatski bend da je njihova pjesma politička, a u duhu natjecanje je da bude 'nepolitičko'. Drugi dio je oduševljen pjesmom koju Hrvatska šalje
Vidi originalni članak

Let 3 je odnio pobjedu na Dori, a s pjesmom 'Mama ŠČ' osigurali su si odlazak na Eurosong u Liverpool. Neobični stihovi pjesme privukli su pozornost javnosti, no malo kome je jasno što u pjesmi predstavlja 'Majka', što 'traktor', a što je 'šč'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Profesor s Fakulteta političkih znanosti, Hrvoje Cvijanović na društvenim mrežama je objavio status u kojem je objasnio značenje pjesme.

POGLEDAJTE VIDEO: MRLE SAVRŠENO UPARKIRAO AUTO

- ŠČ ( ruski Щ) pjesma Let3 o putinovskoj ('Majci') Rusiji, najprimjereniji je estetsko-glazbeni hrvatski odgovor za pjesmu Eurovizije na tekuću rusku agresiju. Pa da malo dešifriramo tekst. 'Mama' se stalno ponavlja u pjesmi: 'Mama kupila traktora, Mama ljubila morona' … 'Mama' kao Majka Rusija, a Белару́с (Bjelorus) je inače model traktora… Majka Rusija (pod)kupila Traktor (Bjelorusiju) iz koje je također pokrenuta agresija, i iz koje se zlo također širi (slično godinama 'kupuju' koga god mogu … Inače, Putin je nedavno dobio od Lukašenka traktor za rođendan). Ukratko, Majka Rusija voli morona - Putina - malog krokodilskog psihopata, koji prijeti armagedonom, zbog kojeg mali čovjek odlazi u rat. Tako to otprilike lirski vide Let3, jedini na hrvatskoj sceni koji su na simboličko-sarkastičan način opjevali rusku agresiju koja oblikuje sudbinu Europe. Nedavno, u jednom od intervjua, kad su se pojavili u TV studiju s raketama na kojima je pisalo 'Lenjin', izjavili su da je Putin 'primjer bahatluka koji misli da je planeta njegova igračka'. Tako govori band s lijevog spektra dok mnogi drugi šute! A što se tiče ostalih pjesama, uglavnom prilično isprazne i izlizane jadikovke o ljubavnim patnjama…a za to je bolje otvoriti 'Patnje mladog Werthera' - objavio je Cvijanović.

Komentari korisnika Twittera na pobjednika ovogodišnje Dore ne prestaju se nizati, a neki od njih traže i diskvalifikaciju s obzirom na poruku pjesme.

O GRUPI LET 3 Ksenija Urličić za 24sata: 'Na eksces su računali i to je prošlo, ali trebat će nam božja pomoć'

Dio fanova Eurosonga napada hrvatski bend da je njihova pjesma politička, a u duhu natjecanje je da bude 'nepolitičko'. Drugi dio je oduševljen pjesmom koju Hrvatska šalje.

POGLEDAJTE VIDEO: LET 3 TRAKTOROM STIGLI NA DORU

Tvrde da je to, u principu, sve što Eurovizija predstavlja. Čudni kostime, ples, razne rekvizite, lako pamtljive stihove...

TEŠKO SHVAĆAJU? Ludilo: Srpski tabloidi misle kako Let 3 ozbiljno kažu da je ŠČ starije od sumerske civilizacije

Oni nezadovoljni navode kako članovi benda pjevaju i izruguju ruskog predsjednika Putina, kojega su, točnije njegovu odrubljenu glavu, koristili u promotivnim materijalima. Smatraju da su riječki rockeri pretjerali...

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 139

  • patak Bubi 14.02.2023.

    Haha, slušaj ti njih, poruke Eurosonga trebaju biti nepolitične a ubacili ste Ukrajinu u natjecanje, čak ste ih i izabrali prošle godine. Licemjeri.

  • suncicamojamoja 14.02.2023.

    Bravo! ŠČ

  • pocetnik 13.02.2023.

    dragi profesore kad se ti bavis tom temom sto je sto, nisi ti osim za pomocnog pastira kod nekog seljaka..da je to za privatno nesto desetka za pjesmu, ali predstavljat drzavu s takvom pjesmom velika sramota...a sta se moze, treba podrzat ukrajinu..

Komentiraj...
Vidi sve komentare