To je to što me zanima!

Što znači Måneskin i o čemu pjevaju Talijani: 'Nismo poput njih, u mojoj kući nema Boga...'

Pobjednička pjesma 'Zitti e buoni' ("Shut up and behave") govori o nekonformistu koji ne želi da ga miješaju s drugima te neprestano ističe svoju unikatnost. Bend je nakon pobjede izveo i original svoje pjesme
Vidi originalni članak

Eurovizija je u subotu 22. svibnja okrunila ovogodišnjeg pobjednika. Talijani čiji bend zapravo nosi dansko ime, osvojili su 65. finale najpoznatijeg glazbenog natjecanja u svijetu. 

POGLEDAJTE VIDEO 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, bend s četiri člana ideju o imenu Måneskin dobio je tik prije svog prvog natjecanja, i to slučajno! Kako je otkrila talijanska glazbenica i članica benda Victoria De Angelis, bend je tražio ime kako bi se mogli predstaviti na lokalnom glazbenom natjecanju za bendove. 

- Nismo znali kako ćemo se zvati - rekla je Victoria pa opisala način na koji im je sinula ideja, piše Wiwibloggs

Budući da je ona podrijetlom i iz Danske i iz Italije, bend se odlučio istražiti neke riječi na danskom zbog čega su i došli do naziva ''Måneskin'', što znači mjesečina (moonlight). 

- Izgovorila sam Måneskin i svi su se odmah zaljubili u zvuk i ikoničnost te riječi - otkrila je basistica Victoria. 

GLEDATELJI ŠOKIRANI Zar je moguće? Evo što na kraju dobiva pobjednik Eurosonga

Bend je nekoliko mjeseci nakon objave svog imena posjetio Dansku. 

- Donijelo nam je sreću. Na natjecanju smo osvojili prvu nagradu - rekli su iz benda koji je tako započeo blistavu karijeru. 

No, to nije jedino neobično u vezi ovog benda. 

Pobjednička pjesma 'Zitti e buoni' ("Shut up and behave") govori o nekonformistu koji ne želi da ga miješaju s drugima te neprestano ističe svoju unikatnost. Naime, protagonist u pjesmi se ispričava svojoj majci koja ga ne pušta u kuću jer uvijek dolazi u kasne sate, a govori kako ni ona nije poput drugih. 

U jednom trenutku u pjesmi se spominje i kako ne vjeruju u Boga "I've written on a tombstone, In my house there's no God".

Podsjetimo, pjesma predstavnice Elene Tsagrinou s Cipra "El Diablo" zbog svoje pjesme na Eurosongu dobila je puno kritika od strane pravoslavne crkve iz države koju je predstavljala. Zbog nje je čak pokrenuta i peticija. 

KORIJENI S BALKANA Francuskoj pjevačici Srbija dala 12 bodova, a ona uzviknula na srpskom jeziku: 'Deda, Deda'

- Izbezumljen sam, ali ne poput njih. I ti si izbezumljena, ali ne poput njih. Izbezumljeni smo, ali ne poput njih. Mi nismo poput njih - stihovi su kojima završava pjesma ovogodišnjih pobjednika Eurosonga. 

Bend je nakon pobjede izveo original svoje pjesme.

- Želimo samo reći čitavoj Europi i svijetu da rock 'n' roll nikad ne umire - rekao je David.

Ovdje možete pronaći stihove na engleskom, a pjesmu možete čuti ispod:

Idi na 24sata

Komentari 347

  • Sunce1000 28.05.2021.

    Ma gluposti, pjesme su pjesničke slike, kombinacije lijepih i/ili neobičnih riječi i slika koje većinom ne nose poruke ili ako nose, ne znači da se čitaju bukvalno.Krivo su nas učili u školi : što je pjesnik htio reći? Pa ništa... Lijepo mu je zazvučalo! To ne vrijedi za duža djela, ali pjesme su momenti inspiracije, neki vihori ljepote (ili ružnoće) što prolete a čine se interesantnim zabilježiti. Ne bih se ja lovila za svako slovo. 

  • antonio1989 25.05.2021.

    Jadna majka..... svi se oni trpaju, a zadnju tek trpaju basisticu, tj nju ne trpaju🤦‍♂️

  • emi 25.05.2021.

    Satanisti👹

Komentiraj...
Vidi sve komentare