To je to što me zanima!

Tajne zanata: Luda festivalska noć novih hit krimića u Zadru

Domaći pisci uspješnih trilera publici su približili slučajeve iz crne kronike koji su ih inspirirali. Gosti su bili Merita Arslani, Emir Imamović Pirke i Želimir Periš
Vidi originalni članak

Radeći u novinarstvu saznaš puno stvari, ali ako ih sve napišeš u novinama, a nema dokaza, tuže te pa ideš na sud. Zato ih staviš u fikciju i pišeš o njima do mile volje. To je ideja vodilja koja je troje autora Balkan Noir biblioteke nagnala da napišu svoje krimiće. Merita Arslani “Pouzdan izvor” i Emir Imamović Pirke”Vršenje dužnosti” su novinari, a Želimir Periš “Mima i kvadratura duga” nije, ali je iskoristio svoje iskustvo čitanja novina.

- Ako nemam pojma što se događa, mogu sve još bolje izmisliti, jer stvarnost je preneuvjerljiva za fikciju. A ima toliko toga da ne može ni stati u knjigu - kaže Periš najavivši nastavak priče o Mimi. Kruno Lokotar, voditelj i direktor zadarskog festivala Kalibar Bestival u povodu kojega su “noirovci” promovirali knjige, naglasio je da su Perišove knjige već planule na kioscima u Zadru.

U nastavku festivala bit će, između ostalog, predstavljena zbirka novela “100% pamuk” Ivane Simić Bodrožić i “Ukulele jam” Alena Meškovića. Njegov roman je objavljen na danskom, gdje je postigao izniman uspjeh. 
U knjizi kroz lik Mikija opisuje odrastanje izbjeglice na Jadranu, te potom kao tinejdžera u Kopenhagenu. Iako roman nije autobiografski, iskustva koja u njemu opisuje temelje se na Alenovim izmišljenim iskustvima.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Bezobrazno zelene 20.09.2014.

    Nemam pojma, ja je nis kupila :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare