To je to što me zanima!

Torjanac o online predstavama: 'Gledaju nas čak i u Americi...'

Za početak će igrati predstave ‘Velika zvjerka’, ‘Tko je ovdje lud’ i ‘Ritina škola’. 'Tko je ovdje lud' bit će prikazana 1. studenog, a ‘Ritina škola' je na repertoaru u nedjelju, 8. studenog
Vidi originalni članak

“Novo kazalište bez maski” vidi se na plakatu kazališta Planet Art kojim pozivaju ljude da pogledaju predstavu. Novi je to projekt ovoga nezavisnoga kazališta u kojem predstave koje igraju snimaju s četiri kamere i prenose ih online. I, sudeći po početku, vrlo uspješan.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Prvo takvo igranje predstave, koja se prenosi dok u kazalištu sjedi publika, bila je u nedjelju, 25. listopada. Online kazalište počelo je novi život, a kazalište Planet Art na taj je način ujedno obilježilo i 200. izvedbu predstave “Velika zvjerka”. Publika, pod novim uvjetima u puno manjem broju, bila je u zagrebačkoj Maloj sceni, a putem online prijenosa i u svijetu.

- Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, ovaj novi način uživanja u kazalištu startao je uspješno. Gledatelji hvale izvedbu i kvalitetan tehnički prijenos predstave te u svojim porukama govore da su imali dojam kao da su u kazalištu. Prvi online kazališni prijenos pratili su gledatelji iz cijele Hrvatske, a nekoliko je gledatelja bilo iz Irske i SAD-a, što je sve okupljene u ovom kazališnom iskustvu povezalo na novoj, globalnoj razini - rekao nam je Marko Torjanac, autor ovog projekta i osnivač i ravnatelj Planet Arta.

U nezavisnom kazalištu koji vodi godinama naviknut je na borbe cijelo vrijeme, znaju to oni koji nemaju svoj “dom”, pa stalno moraju u najam. Bori se i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Ovaj novi projekt je još jedna njegova borba u ovim novim pandemijskim uvjetima. Jedinstveno je ovo i izvan granica Hrvatske, dugo su trajale pripreme. Izvedba “Velike Zvjerke”, u kojoj su uz Torjanca igrali Slavko Juraga i Luka Dragić, stalna je ekipa ove popularne predstave, no streaming je nudio malu neizvjesnost. Malu jer na vrijeme su se počeli pripremati. Streaming su omogućile tvrtke Medis.Pro i Ambedo.Media.

- Čini mi se da je najvažnija informacija dobivena od ovoga prvog susreta s online publikom ta da je online kazalište gledateljima očito zanimljivo, što znači da se kazališnom sadržaju otvara prostor u novome mediju, čime dobiva i potpuno novi doseg - rekao je Torjanac.

Ekipu Planet Arta došli su podržati kolege i prijatelji Vilim Matula, Boris Svrtan, Petra Kurtela, Robert Zuber, Marina Pavković, Gordana Orsag Pasanec, Blaženka Leib, Lidija Ivanda i drugi.Već ovu nedjelju, 1. studenoga u Online kazalištu uživo možete gledati komediju “Tko je ovdje lud?” kojoj je ovo i svečana 100. izvedba, a u nedjelju, 8. 11. “Ritinu školu”. Zatim se ponovno istim redoslijedom prenose sve tri predstave. Online ulaznice po cijeni od 39 kuna mogu se kupiti na www.planet-art.hr, a predstavama je moguće prisustvovati i fizički u kazalištu Mala scena.

- Online kazalište uživo idealno je rješenje za sve koji nemaju mogućnost fizički prisustvovati kazališnim predstavama - kaže Torjanac.

IDE DALJE OD 1.11. Online kazalište se nastavlja: Prva izvedba bila je uspješna

Predstava “Tko je ovdje lud?” kombinacija je crne komedije, drame i burleske koja nas kroz suptilan ludistički pristup upoznaje sa senzibilnim disidentima iz stvarnog svijeta dok u isto vrijeme razotkriva svu njegovu krhkost.

U šest isprepletenih crnih psihoterapeutskih komedija preispituju granicu “normalnog” u svijetu punom eksplozija, pobijenih vlada, stvarnih zečeva iz virtualnog svijeta, zagorenih kobasica u bijelom sosu i susreta s Bogom.

“Ritina škola” govori o inteligentnoj i britkoj frizerki koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje. Jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku. Govori što se događa kad se u “društvu znanja” pojavi djevojka koja - “želi znati, želi shvatiti, želi skužiti... sve!”.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare