To je to što me zanima!

Unuci plakali: Prijatelji i obitelj oprostili su se od Marije Kohn

Svakoj se predstavi radovala kao dijete i time si u hrvatskom glumištu osigurala neprikosnoveno mjesto, rekla je Gordana Gadžić o legendi hrvatskoga glumišta koja nas je napustila u ponedjeljak
Vidi originalni članak

Uz klapsku pjesmu stotinjak je prijatelja i štovatelja glume na mirogojskom krematoriju ispratilo legendarnu glumicu Mariju Kohn koja je preminula u ponedjeljak nakon teške bolesti u 84. godini. Dostojanstven ispraćaj, bez velike pompe, bio je nabijen emocijama. Četvero unuka i praunuče su plakali, a sin Robert bio je neutješan.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Kolege glumci Mariju su zadnji put pozdravili bijelim ružama.

- Poznavao sam je od 68. Pamtit ću je kao upornu i dragu osobu i prekrasnu partnericu, koja je imala ironični stav prema svijetu, ali utemeljen na zdravim temeljima. Svima nam jako nedostaje - rekao je glumac Žarko Savić (68).

Brzojavi sućuti obitelji su stizali sa svih strana jer su njihovu Mariju svi cijenili kao izvanserijsku glumicu.

- Pamtit ću je po veselju, duhovitosti, radosti, ali najviše po kolegijalnosti. Marija je bila radoholičarka koja je s veseljem prenosila svoje znanje. Velika glumica - istaknula je njezina kolegica Lela Margitić (76).

- Marija je bila izvanredna glumica, lijepa žena i, bez lažne patetike, njezin je odlazak nenadoknadiv gubitak za hrvatsko glumište - rekao nam je glumac Otokar Levaj (75).

Kolege i prijatelji ostali su u šoku kad su saznali da je legenda hrvatskoga glumišta preminula, a pamtit će je, kažu, kao jednu od najenergičnijih osoba koju su ikad upoznali.

- Usprkos godinama Marija se na snimanjima i probama nikad nije umarala. Nije mi jasno kako je toliko dobro podnosila takav napor. Često sam je pitala: ‘Hoćeš li sjesti malo?’, a ona bi samo odvratila: ‘Ma ne, ne mogu sjediti’ - ispričala nam je Vera Zima (65). Dodala je kako je uvijek govorila: ‘Bože, daj mi Marijinu snagu kad dođem u njezine godine’.

Levaja je dodatno potresla činjenica da je preminuo i dugogodišnji intendant splitskog HNK-a, glumac i redatelj Rade Perković.

- Stjecajem okolnosti povezuje nas predstava ‘Bog Kurt’ Alberta Moravije u režiji Petra Selema na Splitskom ljetu, mislim 1970., u kojoj sam, uz Božidara Smiljanića, igrao glavnu ulogu. Mare mi je glumila mamu, a Rade je bio njemački časnik. Od tada sam s Marijom konstantno prijateljevao - ispričao je Levaj.

Gordana Gadžić (62) ističe da je Kohn do kraja bila predana poslu.

- Svakoj se predstavi radovala kao dijete i time si u hrvatskom glumištu osigurala neprikosnoveno mjesto - zaključila je Gadžić.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • covjek_lutalica 18.07.2018.

    Rip... prepao sam se da nije ivana knol

  • ThelmaBourdeau 18.07.2018.

    Kelly Richards, supruga New Yorka, nakon što je prestala raditi, primila je u prosjeku 12.000 do 14.000 dolara mjesečno za rad u svojoJ kući - sada to može učiniti .......... >>>> w­w­w­.­p­o­s­l­o­v­i­9­0­.­c­o­m

  • Čarli1976 18.07.2018.

    Mislim da je ova naša legendarna glumica Marija Kohn više zaslužila u našim medijima nego da se jućer pojavila samo štura vijest o njezinoj smrti i danas o pokopu. Na žalost umrla je u trenutku kad je cijela Hrvatska slavila dolazak vatrenih a za nju i njezin rad i doprinos Hrvatskom glumištu nije se marilo i imalo volje nešto više napisati, i zato neka joj je vjećna slava i poćivala u miru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare