To je to što me zanima!

Veliki leksikon turbofolka od A do Ž: Glazba koja je pobijedila Jugoslaviju, otporna je i na nas

Glazba koja je pobijedila Jugoslaviju, otporna je i na njezine nasljednice, a kulturnorasistički pristup se, od prigode do prigode, pokazuje jalovim
Vidi originalni članak

Iako postoji više od 30 godina, takozvani turbofolk se u hrvatskom medijskom i društvenom mainstreamu još percipira kao marginalna supkulturna pojava vrijedna prezira. Dok se o najvitalnijem i najžilavijem glazbenom žanru - i svim njegovim podžanrovima - piše i govori bez imalo poznavanja te itekako ozbiljne industrije, koncerti su rasprodani, profiti enormni, publike ne nedostaje, a kriza autorstva ne postoji. Glazba koja je pobijedila Jugoslaviju, otporna je i na njezine nasljednice, a kulturnorasistički pristup se, od prigode do prigode, pokazuje jalovim. Za pripremu posljednjeg koktela neznanja i zazora zaslužan je pulski gradonačelnik Filip Zoričić, koji je zabranio koncert Duška Kuliša, Ane Bekute, Dragana Kojića i Zorane Mićanović, čime je sebi napravio pravni problem, a istomišljenicima omogućio da još jednom pokažu koliko zapravo pojma nemaju.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 5

  • Emilio.Kokić 12.03.2023.

    Za prosječan mentalni sklop ljudi na brdovitom balkanu prava stvar. Jedina jaka i ozbiljna konkurencija su gastarbajteri po Minkenu, Beču itd i njihovi zavičajni klubovi (svi od reda nazvani VIP, Gold, itd.)

  • Miovil 11.03.2023.

    Taj TF se nekad zvao novokomponovane narodne pesme.I u ex YU se to tretiralo kao šund .Međutim to nije jednostavno .Glazba je umjetnost .Za nekoga je to umj.vrijednkst.Kao u slikarstvu ili književnosti.Neke slike imaju visoku cijenu.A za te iste slike netko ne bi dao ni centa.Ili u književnosti .Prije dvadeserak godina mogli ste vidjeti djela V.Nazora,I.G.Kovačića,S.Jesenjina,T.Ujevuća na Smeću.Umjetnst,Teologija je podložna pol.promjenama. Mislim da se kritičsri moraju izbiljnije pozabaviti što je šund a što nije.Da li je šund pjesma Oj mosore,Poji Mile volove na reci,U plavom trnacu hiža mi stoji itd,itd.

  • Gariful_2 11.03.2023.

    Mogao je netko malo objektivniji pisati članak. Tekstovi u cajkama su dno dna, nikakvog smisla, bitno samo da se rimuje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare