To je to što me zanima!

Afričke legende: Nitko nije nadmašio Georgea Weaha!

"Crni kontinent" ponudio je svijetu nogometa niz velikana. Svi su, naravno, svjetsku slavu stekli u Europi, mnogi i došli do statusa pravih legendi
Vidi originalni članak

Afrički kup nacija krenuo je sa onih spektakularnih 4-4 u okršaju Malija i Angole, nastavljen s 0-0 moćne Obale Bjelokosti s 'patuljkom' Burkinom Faso i porazom Kameruna 1-0 od Gabona. Iznenađenja i uzbuđenja koliko hoćeš, a na obzoru se pojavljuju i neke nove afričke zvijezde.
- Do kraja 20. stoljeća neka afrička momčad postat će prvak svijeta - prognozirao je još davno veliki Pele.
Prognoza mu se nije ostvarila, ali Afrikanci velikim koracima grabe prema naprijed. Adebayor, Drogba i Eto'o su zvijezde svjetskih razmjera, Essien, braća Toure i Keita također, ali bilo je i u prošlosti puno sjajnih afričkih nogometaša. Snažni, brzi, fizički dominantni, ali i sa sve boljom tehničkom podlogom. Daily Mail je napravio listu desetorice najboljih u povijesti...

10) LUCAS RADEBE (JAR)
Bio je kapetan Leedsa u najboljim danima kluba s Elland Roada, idol navijača i čovjek upamćen po izjavi: "Nogomet igram samo zbog novca." S kapetanskom trakom predvodio je JAR na dva SP-a.
9) NWANKWO KANU (NIGERIJA)
Zbog srčane mane karijera mu je jedno vrijeme bila u pitanju, ali kroz 17 godina u Europi ostavio je dubok trag u Ajaxu, Interu, Arsenalu... Bio je prvak Europe s Ajaxom, danas je u Portsmouthu.
8) TONY YEBOAH (GANA)
Zabio je 25 golova u slavnim danima Leedsa, ali više nego po brojkama na Otoku ga pamte po atraktivnim potezima i lijepim golovima. Drugi je strijelac Gane u povijesti, iza Abedija Pelea.
7) HOSSAM HASSAN (EGIPAT)
Legendarni egipatski napadač odigrao je rekordnih 169 utakmica za reprezentaciju i zabio također rekordnih 69 golova. U njegovoj domovini ga nazivaju legendom, herojem, strojem za golove...
6) MICHAEL ESSIEN (GANA)
Chelsea ga je platio astronomskih 35 milijuna eura i - nije pogriješio. Vjerojatno najbolji defenzivni veznjak današnjice koji zabija spektakularne golove. Bari u polufinalu Lige prvaka, recimo...
5) SAMUEL ETO'O (KAMERUN)
Čovjek koji tijekom karijere odijene dresove Real Madrida, Barcelona i Intera već je tom činjenicom velikan. A još ako zabiješ 'milijun' golova, odlučiš finale Lige prvaka. Eto'o je sam vrh.
4) JAY-JAY OKOCHA (NIGERIJA)
Toliko dobar da su mu dvaput dali ime, rečenica je kojom su opisivali nigerijskog veznjaka. Iz Afrike ne dolaze često kreativni veznjaci, 'desetke', a Okocha je bio baš to, i u PSG-u i u Boltonu.
3) ROGER MILLA (KAMERUN)
Odigrao je četiri SP-a, u Italiji 1990. umalo je Kamerun odveo do finala. Zabijao je osmijehom, slavio golove plesom. Okušao se u Francuskoj, bio u pet klubova, ali samo repka ga je 'nosila'.
2) DIDIER DROGBA (OBALA BJELOKOSTI)
Smatraju ga ponajboljim napadačem na svijetu, imponira kombinacijom fizičke superiornosti i briljantne sposobnosti zabijanja. Mourinho ga je doveo u Chelsea i napravio veliki, veliki posao.
1) GEORGE WEAH (LIBERIJA)
Kao dječak je bio član bande u Liberiji, nogomet ga je izvukao iz takvog života i donio mu slavu. Preko PSG-a je došao do Milana i postao najveći afrički nogometaš u povijesti. U Fifinom izboru 1995. je proglašen najboljim igračem na svijetu. Nakon karijere kandidirao se za predsjednika Liberije i izgubio u drugom krugu.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • vlaka 16.01.2010.

    legenda afričkog nogometa jedan od največih milanovih igraća ikad

  • ultras95 16.01.2010.

    drogba bolji od okoche????

  • josko11 16.01.2010.

    JAX glup si..

Komentiraj...
Vidi sve komentare