To je to što me zanima!

Albino United: Žele nas ubiti, a samo bismo igrali

U posljednjih nekoliko godina u Tanzaniji su ubijene stotine albino ljudi. U toj državi 200.000 njih strahuje od smrti. Neki se bore nogometom
Vidi originalni članak

Cijeli život pazimo da nas netko ne ubije. Pljuju po nama, nitko nam ne želi biti prijatelj. I sve zato što smo albino. Zbog toga smo odlučili odgovoriti nogometom. Da pokažemo da smo isti kao drugi, rekao je 22-godišnji Yassin, veznjak Albino Uniteda, kluba koji je dobio dopuštenje nastupati u trećoj tanzanijskoj nogometnoj ligi. Albinizam, urođena i nasljedna nesposobnost organizma da stvara pigment melanin, u Africi doživljavaju “malo drukčije”. Rođenje albino djeteta tu obitelj automatski čini prokletom. Zbog toga nerijetko takvu djecu ubijaju! U Tanzaniji živi oko 200.000 albina, u stalnom strahu od terora.
- Ako im i dopuste da idu školu, ondje ih profesori javno diskriminiraju. No to je njihov najmanji problem. Jednostavno ne želiš biti albino u Africi - rekao je John Haule, koji je s bratom prije tri godine osnovao nogometni klub Albino United.
Nogometom protiv diskriminacije, naziv je akcija tanzanijske vlade, koja je financirala gradnju njihova terena nedaleko od plaže u Dar es Salaamu. U početku su trenirali jednom loptom, a sad imaju i autobus.
- Vjerujem da će prestati ubojstva. I da moja kći neće proživjeti ono što sam ja - rekao je golman Uniteda, koji živi za trenutak u kojem neće morati paziti da ga netko ne ubije...


NA CRNOM TRŽIŠTU TIJELO ALBINA VRIJEDI 450 TISUĆA KUNA

Dok sam bio dječak, vidio sam kako su mi usred dana osakatili prijatelja. Odsjekli su mu ruku i pobjegli, rekao je Nau (19), napadač Albino Uniteda. Ribari vjeruju da će imati bolji ulov ako u mreži imaju kosu, a rudari vjeruju da će biti sigurniji ako imaju kosti. Cijelo tjelo na afričkom crnom tržištu vrijedi oko 450.000 kn.
- Zato se bojimo i susjeda - rekao je Nau.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • mozrc 19.09.2010.

    ovo samo dokazuje koliko je čovjek primitivan!!!!

  • silvianavarro 19.09.2010.

    Svaka im čast na hrabrosti ja nebi mogla živjet s tim strahom da bi me svaki trenutak neko mogo raskomadat..strašno :/

  • ccknyc 19.09.2010.

    hrca11 jel ti zaista mislis da danas na ovom nasem svijetu zaista ima organizacija koje zapravo pomazu ljudima??

Komentiraj...
Vidi sve komentare