To je to što me zanima!

Anisin i Krutov učili su Hrvate hokeju, Nikolaj Karpolj odbojci

Od ruskih sportaša u nas najslabiji trag ostavili su nogometaši. Ali zato su hokejaši i odbojkašice bili briljantni. Krutov je bacio 1. pak Medveščaka u KHL-u protiv CSKA
Vidi originalni članak

Današnji Medveščak počiva na znanju Anatolija Kostrjukova, a ljubitelji hokeja s kraja 80-ih nikad neće zaboraviti zvijezde poput Vjačeslava Anisina i Viktora Krutova.

- Bili su tu i Borisov, Anfjorov, Paramanov, Stolbun... Većina su bile legende sovjetskog hokeja - prisjetio se Drago Ljubić, ondašnji golman, a sadašnji team manager “medvjeda”.

- Trener Kostrjukov ih je dovodio jer je poznavao to tržište. Bili su na zalasku karijere, ali za našu razinu bili su izvrsni. Bio je vrlo strog, ali pravedan i jako dobar učitelj. Volio je domaće igrače, pogotovo današnjeg predsjednika Damira Gojanovića, koji je tad imao 18 godina, zbog agresivnosti i želje za znanjem. Bruno Bregant, koji vodi našu mladu momčad u Ebelu, bio mu je pomoćnik u klubu i reprezentaciji Jugoslavije - kaže Ljubić, koji je morao učiti ruski jer je to jedini jezik koji je Kostrjukov govorio.

I hrvatska odbojka svoje je zlatno doba imala pod ruskim vodstvom. Legendarni Nikolaj Karpolj vodio je mladostašice do europskog naslova 1991. godine, u Hrvatsku je doveo kasnije reprezentativke Kirilovu, Čebukinu i Sidorenko.

“Urlajući medvjed”, kako su ga zvali, bio je izuzetno analitičan, postavljao je napad i obranu na temelju statistika iz tisuća utakmica koje je osobno analizirao.

Ali bio je i briljantan psiholog. Uoči europskog finala igračicama je dao tablete šećera i uvjerio ih da su to najnovije tablete protiv nervoze. I gle čuda, mladostašice su bile smirenije nego ikad prije.

Uz ova dva legendarna trenera, Hrvatskom je prodefiliralo i nekoliko ruskih sportaša, a osim odbojkašica, plivač Aleksej Puninski i gimnastičar Aleksej Demjanov uzeli su i hrvatsko državljanstvo.

Anisin je bio superzvijezda (1988.)

- Djevojka mu je bila slavna klizačica Irina Rodnjina, volio je život, izlaske, žene... Sin Mihail bio je najbolji strijelac moskovskog Dinama kad je klub osvojio KHL - kaže Drago Ljubić.

Karpolj učio od baletana (1989.)

U SSSR-u nije bilo profesionalnog sporta, najbliži tome bio je balet. Karpolj je od njih naučio da tehniku treba vježbati ujutro, a igračke detalje navečer, u terminu utakmica.

Kad Ženja tuče Partizan... (1996.)

Jevgenij Kisurin igrao je dvije sezone za Cibonu. Aco Petrović kaže da je bio vrlo lojalan i srčan. Kad su pobijedili Partizan, sa suigračima se toliko napio da ne zna kako je došao do kreveta.

Jak na terenu i na feštama (1999.)

Slavni Andrej Lavrov tri je godine branio za rukometaše Zagreba.

- Bio je čovjek za sve, davao je sve od sebe, kako na terenu, tako i na feštama - prisjetio se Mirza Džomba.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare