To je to što me zanima!

Barcelona je od mene napravila najveću budalu u nogometu...

Prije deset godina Tom Henning Ovrebo je sramotnim suđenjem gurnuo Barcelonu u finale Lige prvaka protiv Chelseaja. Zbog prijetnji smrću policija ga je pratila sve do aerodroma, otkrio je Norvežanin
Vidi originalni članak

U ponedjeljak je bilo točno 10 godina od jedne od najvećih krađa u povijesti nogometa.

PROŠLO 10 GODINA Večer u kojoj je Hening Ovrebo pretvorio Barcelonu u Uefalonu

Čitavo desetljeće je prošlo otkako je Barcelona u kontroverznoj utakmici s Chelseajem izborila finale Lige prvaka. Tamo ju je odveo gol u gostima kojeg je u 93. minuti dao Andres Iniesta. Navijači Chelseaja, ali i ostali nepristrani ljubitelji nogometa taj 6. svibanj 2009. godine prozvali su danom kada je rođena 'Uefalona'.

Utakmica će zauvijek ostati upamćena po kriminalnim pogreškama glavnog suca Toma Henninga Ovreba koji Chelseaju nije sudio četiri penala, a Erica Abidala nije isključio na vrijeme. Deset godina nakon utakmice koja je bacila ogromnu mrlju na njegovu sudačku karijeru, Ovrebo se u intervjuu za magazin 'Panenka' prisjetio svega. I naravno, zažalio je što tada nije bilo VAR-a koji mu je mogao pomoći.

- Volio bih da sam imao pomoć VAR-a toga dana - kaže Ovrebo i nastavlja:

- Nakon prvog poluvremena moji pomoćnici i ja smo imali osjećaj da dobro kontroliramo utakmicu. Na kraju utakmice, više nisam imao taj osjećaj - ispričao je.

Ovrebo nije sudio penale nakon što je Dani Alves srušio Florenta Maloudu, a Eric Abidal Didiera Drogbu,  Yaya Toure je potom dva puta srušio Anelku pred golom. Kasnije je Gerard Pique rukom blokirao udarac Nicolasa Anelke, a udarac Michaela Ballacka je u ruku pogodio Samuela Eto'oa.

Od uglednog suca do 'najveće budale'

Ballackov pokušaj se dogodio brzo nakon Iniestinog izjednačujućeg gola, a Ovrebo priznaje da mu je bilo jako teško ostati pribran pod pritiskom domaćih igrača.

- Govorio sam kako moram ostati miran, ali unutar sebe sam ključao. Tek u svlačionici sam shvatio koliko je sve kontroverzno bilo. U samo dva sata sam od uglednog suca postao najveća budala u međunarodnom nogometu - kaže Ovrebo koji je nakon utakmice primao i prijetnje smrću.

- Policija nas je ispratila sa stadiona, pratili su nas sve dok nismo ušli u avion koji nas je vratio kući. Prijetnje smrću su više bile reakcija na frustraciju zbog ispadanja i na ulogu koju sam ja odigrao u tome nego što su me uistinu željeli ubiti.

Didier Drogba je nakon utakmice u televizijske kamere vikao: 'Uefa je je*ena sramota!", ali nije to puno diralo Barcelonu koja je te godine osvojila Ligu prvaka. U finalu su s 2-0 Manchester United srušili Eto'o i Messi.

Ovrebovih 6 pogrešaka

Idi na 24sata

Komentari 62

  • amigoo98 08.05.2019.

    A gle...ili si se nakupija para ko blata i otisa u mirnu penziju ili si stvarno pogubija konce igre sto cisto sumnjan 😂

  • franjo12_1 08.05.2019.

    Od tog dana svi su mi bolji od barcelone i tako ce ostati, i nemogu vam opisat koliko mi je drago sto ih je izbacio liverpool!!

  • razumni...not 07.05.2019.

    Nekaaaaa vratilo se večeras s kamatama!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare