To je to što me zanima!

Biciklist laktom izazvao kaos: U suca odgurnuo kolegu, obojica su trenutno u kritičnom stanju

Sudac koji je bio zadužen za fotofiniš teško je nastradao te je u kritičnom stanju i bori se za život. Dylan Groenewegen je laktom Jakobsena poslao u zaštitnu ogradu, a zatim je i odletio u suca
Vidi originalni članak

Težak incident obilježio je završnicu prve etape biciklističke utrke kroz Poljsku, koja se boduje za "WorldTour", vožene od Chorzowa do Katowica u srijedu.

U posljednjim metrima etape u sprintu su se za etapnu pobjedu borili Nizozemci Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) i Fabio Jakobsen (Deceuninck-QuickStep). Jakobsen je pokušao preteći Groenewegena koristeći mali prostor između njega i zaštitne ograde, ali Groenewegen je pri brzini od 80 kilometara na sat skrenuo udesno s isturenim laktom u namjeri da zatvori Jakobsenu prolaz, a to je imalo katastrofalne posljedice.

Jakobsen je udario u zaštitnu ogradu, napravio salto u zraku te udario u suca zaduženog za foto-finiš koji se nalazio odmah do ograde. Kako je i zaštitna ograda završila na stazi, prilikom prolaska ciljem palo je još nekoliko vozača koji su završili u bolnici.

Zbog svog postupka Groenewegen je diskvalificiran te mu je oduzeta etapna pobjeda koja je dodijeljena Jakobsenu, no to će mu biti slaba utjeha jer je završio na intenzivnoj njezi u umjetno induciranoj komi u bolnici u Katowicama. 

Kritično je sudac, ali i nizozemski biciklist Fabio Jakobsen, koji je teško pao u samoj završnici prve etape utrke Kroz Poljsku nalazi se u životnoj opasnosti izjavila je glavna liječnica utrke Barbara Jerschina.

- Istina je, njegov je život ugrožen. Izgubio je jako mnogo krvi te je zadobio brojne ozljede glave. Oslobodili smo mu sve dišne putove te dali kisik i sve potrebne lijekove. Srce radi normalno - kazala je liječnica.

Iskusni sportski direktor Jakobsenove momčadi Deceuninck-QuickStep Patrick Lefevre Groenewegenov je potez proglasio kriminalnim činom, a sankcije je najavio i Međunarodni biciklistički savez (UCI).

- Snažno osuđujemo opasno ponašanje Dylana Groenewegena koji je gurnuo Fabija Jakobsena u zaštitnu ogradu te prouzročio masovni pad. Takvi ispadi su neprihvatljivi i tražit ćemo od Disciplinske komisije da ga kazni u skladu s ozbiljnosti prekršaja - objavio je UCI.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • tombolan 06.08.2020.

    Na žalost, to se u ovom sportu često radi. Srećom, ovako teške nesreće se ne događaju često, no puno prljavih poteza tu ima, svašta rade, ima tu guranja, ulaženja "u škare", svega, čega u sportu ne bi trebalo biti. Stradalima želim uspješan oporavak, a ovom da ga doživotno suspendiraju i izbace iz biciklizma.

  • lopovi od 1902 06.08.2020.

    Ako netko od njih umre, sudit mu za ubojstvo iz nehaja... zar borbe ili ne... nebitno

  • kiselivica@gmail.com 05.08.2020.

    1.gradil se u zavoju jer je htjel proci ispred ili nije dal prolazak drugome 2.Lakat nije sigurno postavil s namjerom da naudi suparnickom vozacu a kamoli sucu i sebi jos vise 3.U cestovnim bicikl. utrkama u fotofinisu se jednostavno odigravaju takve scene i u glavi vodeceg i u glavi 2.-3. vozaca (od sprinteva,do guranja laktova dali zbog proboja ili za zadrzavanja vodeceg mjesta.) Ok napravil je to kaj je napravil to mu i je je za kaznu i sve.Ali Trebaju uzeti u obzir ovi iz UCIa i iz Komisije da je sve to bilo o zaru borbe za postolje.. Ipak se velike pare vrte u tim cestovim utrkama. Ja sam biciklist pa znam sva pravila UCIa i svega sta se tice toga,pa nemojte misliti da gluposti pisem ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare