To je to što me zanima!

Bijeg iz buktinje: Nick Heidfeld je iskakao iz gorućeg bolida

Nick Heidfeld ove sezone jednostavno nema sreće. Nakon što je morao na treningu u Španjolskoj iskakati gorućeg kokpita, bolid Reanulta mu se zapalio i u Mađarskoj
Vidi originalni članak

Preplašio sam se kao nikad u životu, kad sam vidio vatru samo sam želio što prije zaustaviti bolid i pobjeći što je dalje moguće, priznao je vozač Renaulta Nick Heidfeld nakon što je njegov bolid zahvatila vatra odmah nakon izlaska iz boksa.

- Dugo sam se zadržao u boksu, više nego što smo planirali i odmah nakon izlaska zamijetio sam dim, koji se pretvorio u vatru, koja je doslovno progutala bolid.

Vatra mi se unosila u tijelo, osjetio sam veliku vrućinu

Ružna scena na trenutak je podsjetila na nesreću Nikija Laude iz 1976. kad je Austrijancu zbog teških opeklina u Nürburgringu život bio u opasnosti.

- Cijeli problem je nastao zbog predugog zadržavanja u boksu. Zapelo je nešto s maticom kotača i tijekom tog vremena došlo je do pregrijavanja ispušnog sustava - objasnio je šef Renaulta Eric Bouiller. Nicku Heidfeldu to je bio već drugi ovosezonski susret s plamtećim bolidom. Na treningu u Španjolskoj je također morao vrlo brzo iskakati iz kokpita Renaulta.

- Ma, u Barceloni nije bilo tako strašno, vatra nije bila velika. Na Hungaroringu mi se vatra unosila u tijelo, zaista sam mogao osjetiti visoku temperaturu. Bilo je strašno - rekao je Heidfeld, kojeg je spasilo vrhunsko zaštitno odijelo, koje može izdržati čak 11 sekundi na temperaturama od 800 stupnjeva. 

U Laudino vrijeme odijela su mogla izdržati samo 400 stupnjeva, što je gotovo dvostruko manje od temperatura kad je bolid u plamenu. I razlika između života i smrti.

Lauda je bio na samrti, no 1977. uzeo je naslov

Niki Lauda je 1976. iz zapaljenog bolida izašao s opeklinama glave i tijela, zbog udisanja otrovnih plinova oštećena su mu bila pluća. Izgubio je i pola uha. Usprkos tomu što mu je svećenik u bolnici dao posljednju pomast, Lauda se vratio i iduće godine osvojio naslov.


Idi na 24sata

Komentari 20

  • Roci 03.08.2011.

    Senna jest bio najbolji,pogledajte novi dokumentarac o njemu Beyond the Speed of Sound 2010 i to ce vam biti jasno da su Prost i Balestre neposteno uzeli 2 naslova,ali to nije tema.

  • ice_man 03.08.2011.

    Vettel ce bit najbolji ikad :)

  • troyan 02.08.2011.

    Dobro, na stranu ova prepucavanja, uopce ne razumijem kakve veze ima Senna sa ovim zapaljenjem bolida, ljudima plane auto od 60 KS na autoputu, a da ne bi ovakva masina koja se daleko vise i brze grije, osobito dok stoji u visokim okretajima na mjestu (kao sada u boksu)... Osobno sam bio u autu kojem se zapalila prednja guma na autoputu zbog zablokiranog kocionog sistema, nije nimalo lijepo pokusat stat od 140 prema 0 i cekat kad ce ti guzica odletit u zrak, a kamo tek sjediti u bolidu gdje ti doslovno ispod guzice gori...

Komentiraj...
Vidi sve komentare