To je to što me zanima!

Divio se japanskom snijegu pa poginuo u lavini: 'Kyle je volio istraživati, bio je pravi sportaš'

Ovo me svake zime vraća u Japan. Nevjerojatna kvaliteta snijega, non-stop oluje i stvarno zabavan teren, napisao je američki skijaš Kyle Smaine prije nego što je stradao pod naletom snijega
Vidi originalni članak

Kyle Smaine, umirovljeni američki skijaš slobodnim stilom, poginuo je u nedjelju u 32. godini u lavini na japanskoj planini Hakuba, potvrdila je njegova obitelj.

Svjetski prvak u disciplini halfpipe iz Kreischberga  2015. bio je među skupinom austrijskih i američkih skijaša koje je zahvatila lavina u prefekturi Nagano. Trojica su se uspjela spustiti niz planinu, ali Smainea i još jednog muškarca policija je kasnije pronašla mrtve.

"Ovo me svake zime vraća u Japan. Nevjerojatna kvaliteta snijega, non-stop oluje i stvarno zabavan teren koji izgleda postaje bolji od više istraživanja koje radite", napisao je Smaine u zadnoj objavi na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Kyle Smaine (@kylesmaine)

Japanske vlasti izdale su upozorenje za to područje nakon obilnog snijega. Od petka do nedjelje napadalo ga je 25 centimetara. Prema izjavi jednog od preživjelih, sve se dogodilo vrlo brzo.

- Čuli smo prasak i shvatili: to je velika lavina. Počeli smo bježati i onda nas je poklopilo - rekao je Amerikanac koji je preživio iako je bio zatrpan oko 25 minuta.

"Kyle Smaine bio je svjetski prvak, volio je istraživati planine, bio je pravi natjecatelj i sportaš, ali i još bolji čovjek i prijatelj", napisali su iz američkog saveza slobodnog skijanja.

Smaine je bio u mirovini pet godina. 

- Bila je to noćna mora. Adam, Kyle i još jedan skijaš pokušali su pobjeći. Adam je bio zakopan ispod metar i pol snijega i pravo je čudo što je ostao živ. Drugi skijaš ležao je nasuprot njega i nije preživio. Kylea je lavina odbacila 50 metara pa ga zatrpala. U blizini su bili liječnici, ali nije mu bilo spasa. Adam i ja to ćemo pamtiti do kraja života. Ne znam kako ćemo živjeti s tim scenama u glavi - rekao je Grant Gunderson, fotograf koji se nalazio na mjestu tragedije.

Idi na 24sata