To je to što me zanima!

Bjelorusija nije BiH: Otišla je s dodjele zbog pogrešne himne...

Violeta Skvarcova osvojila je zlato u troskoku na Europskom juniorskom prvenstvu u talijanskom Grossetu. Primila je zlato i čekala himnu. Neki sportaši plaču na himnu, plakala je i Bjeloruskinja...
Vidi originalni članak

Vrati se, možemo te diskvalificirati, rekli su joj organizatori.

- Nema šanse - odgovorila im je, okrenula se i otišla.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Bjeloruska atletičarka Violeta Skvarcova osvojila je zlato na Europskom juniorskom prvenstvu u troskoku. Na dodjelu medalja stigla je vesela, nasmijana i puna energije. No to se u sekundama nakon što je primila zlato pretvorilo u ljutnju i ogorčenost.

Domaćini u talijanskom Grossetu pustili su joj himnu Bosne i Hercegovine. Ajde, barem počinje na B. Violeta je sišla s podija i stala sa strane sama, daleko od suparnica koje je pobijedila. Nikome nije bilo jasno što se događa.

No u njoj je kipjelo. Kako i ne bi, pa prava je umjetnost zamijeniti himne Bjelorusije i Bosne i Hercegovine čije zastave nemaju nijednu zajedničku boju.

Nakon sramotnih pritisaka da ostane i u jednom od najvećih trenutaka u karijeri odsluša do kraja himnu zemlje koja nije njezina, organizatori su se ispričali i obećali da će ponoviti dodjelu medalja. Ovaj put s ispravnom himnom.

Možda i zastavu pogode, ali to već spada u bonus.

Naravno, nije ovo prvi slučaj zabune s himnama i zastavama, a ni posljednji. Srbina Novaka Đokovića nekoliko su puta najavili kao Hrvata, što je on prihvatio kao pravi sportaš. Nije se naljutio, već je prihvatio ispriku organizatora.

No bilo je i onih koji su se ljutili...

Amerikanci pustili nacističku verziju himne

Fed Cup, Amerika je ugostila Njemačku u veljači ove godine. I kreće himna Njemačke: "Deutschland, Deutschland über alles..." Njemačke tenisačice nisu mogle doći k sebi. 

- To je užasna sramota, uvreda, to je nešto najgore što sam doživjela - izjavila je njemačka tenisačica Andrea Petković.
Njemačka himna koju je od 1952. koristila Zapadna Njemačka, a onda i od 1990. ujedinjena Njemačka, zapravo je treća strofa pjesme "Das Lied der Deutschen" koja počinje riječima "Einigkeit und Recht und Freiheit" (Jedinstvo, pravo i sloboda).

Prve dvije strofe nikad se ne pjevaju u službenim prilikama. Njemačke tenisačice su bile šokirane kada su čule prvu strofu himne koju je Hitlerova Nacistička stranka počela koristiti u skladu sa svojom ideologijom.

 

Bacač kugle iz BiH slušao himnu EU

Možda je zbog zvjezdica...

Prije dvije godine Mesud Pezer iz Zenice osvojio je zlato na europskom prvenstvu u portugalskoj Leiriji u konkurenciji mlađih seniora do 23 godine u bacanju kugle. Mesud je uz novi osobni rekord na otvorenom od 19,44 metra pomeo konkurenciju i osvojio prvo mjesto.

Sretno je stao na podij, primio zlatnu medalju, okrenuo se prema zastavi BiH i čekao da organizator pusti himnu. I krenulo je. Oda radosti. Službena himna Europske unije.

Nije se naljutio, odslušao ju je do kraja.

Umjesto himne - Gangnam Style!

Veselo je bilo na Svjetskom prvenstvu za rukometašice u Danskoj 2015. godine. Norvežanke su igrale protiv Portorika, a domaćin im je preko razglasa, umjesto državne himne, pustio taktove hita Korejca Psyja "Gangnam Style". 

Nisu se naljutile Norvežanke na ovaj gaf domaćina. Neke od igračica nisu mogle sakriti osmijeh, s spiker se ubrzo ispričao za ovu pogrešku. 

Rus slušao američku himnu pa školovao političare

Malo me iznenadilo to što su pustili američku himnu, ali mislim da su od toga u Rusiji napravili preveliku buku. Ne znam zašto je to potrebno. Odmah sam prihvatio ispriku organizatora, rekao je ruski klizač Pavel Kuližnikov, koji je prošle godine obranio svjetski naslov u u sprintu u južnokorejskom Seulu.

U Rusiji su se prijetili da će obavijestiti Međunarodnu klizačku federaciju zbog neviđenog incidenta, ali mladi klizač napravio je najbolju moguću stvar poručivši im - da ohlade.

 

Hej, pa to nije naša himna!

Meksiko je pobijedio Urugvaj 3-1 na Copa Americi prošle godine. No to nije bio jedini šok za Urugvajce, koji su uoči utakmice morali odslušati čileansku himnu..

- Pustili smo pogrešnu himnu, iskreno se ispričavamo urugvajskom savezu, reprezentaciji i cijelom urugvajskom narodu. Dodatno ćemo se potruditi kako se ovo više nikad ne bi ponovilo - objavili su organizatori natjecanja.

Igrači Urugvaja u čudu su odslušali himnu do kraja.

Idi na 24sata

Komentari 106

  • grdich tommy 24.07.2017.

    grdich tommy Dabome da se svasto moze dogoditi kad nesposobne osobe postavljaju na odgovorna mjesta Imaju toliko vremena kad vide i kad im se javi tko je prvi, drugi i treci pa dali spavaju ili misle cija je koja Himna, da sramotno je to i uvreda za drzavu , Mala je potpuno u pravu, Da sjecam se kad su Djokovica najavi da je Hrvat Nije njemu to smetalo posto je prosa svijet pa se samo nasmijao Pravi sportski tip je Novak, a himna je bila Srbska. dabome Ja sam Hrvat ali sam uvjek navija za Novaka posto je stvarno pravi sportski tip osobe.

  • marac1098 24.07.2017.

    Najjača stvar je izjava Njemaške tenisačice "- To je užasna sramota, uvreda, to je nešto najgore što sam doživjela - izjavila je njemačka tenisačica Andrea Petković."

  • lisabon 24.07.2017.

    Veliko BRAVO za ovu djevojku.Kad ce se vise takvim stvarima stati na kraj?Mi zaboravljamo sta su sve Hrvatskoj radili s himnom i grbom,sta su radili nasim klubovima .Evo zadnje Osijeku.To treba sistematski vracati.Uredno kad se ukaze prilika,vratiti.Recimo u Spanjolskoj na svjetskom prvenstvu u vaterpolu,nama odsviraju hej slaveni.Onda mi,kad je neka priredba kod nas,uredno Spanjolcima odsviramo katalonsku himnu i ispricamo se i nikom nista.Sad su Osijeku stavili dvije petokrake u grb,OK,kad dodju u HR neki Svicarci,dodas i njima u grb petokraku i opet sorry i nikom nista.Pa tako dok nas zje.....u mi vracamo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare