Obavijesti

Sport

Komentari 106

Bjelorusija nije BiH: Otišla je s dodjele zbog pogrešne himne...

Bjelorusija nije BiH: Otišla je s dodjele zbog pogrešne himne...
2

Violeta Skvarcova osvojila je zlato u troskoku na Europskom juniorskom prvenstvu u talijanskom Grossetu. Primila je zlato i čekala himnu. Neki sportaši plaču na himnu, plakala je i Bjeloruskinja...

VIDEO

Vrati se, možemo te diskvalificirati, rekli su joj organizatori.

- Nema šanse - odgovorila im je, okrenula se i otišla.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Bjeloruska atletičarka Violeta Skvarcova osvojila je zlato na Europskom juniorskom prvenstvu u troskoku. Na dodjelu medalja stigla je vesela, nasmijana i puna energije. No to se u sekundama nakon što je primila zlato pretvorilo u ljutnju i ogorčenost.

Domaćini u talijanskom Grossetu pustili su joj himnu Bosne i Hercegovine. Ajde, barem počinje na B. Violeta je sišla s podija i stala sa strane sama, daleko od suparnica koje je pobijedila. Nikome nije bilo jasno što se događa.

No u njoj je kipjelo. Kako i ne bi, pa prava je umjetnost zamijeniti himne Bjelorusije i Bosne i Hercegovine čije zastave nemaju nijednu zajedničku boju.

Nakon sramotnih pritisaka da ostane i u jednom od najvećih trenutaka u karijeri odsluša do kraja himnu zemlje koja nije njezina, organizatori su se ispričali i obećali da će ponoviti dodjelu medalja. Ovaj put s ispravnom himnom.

Možda i zastavu pogode, ali to već spada u bonus.

Naravno, nije ovo prvi slučaj zabune s himnama i zastavama, a ni posljednji. Srbina Novaka Đokovića nekoliko su puta najavili kao Hrvata, što je on prihvatio kao pravi sportaš. Nije se naljutio, već je prihvatio ispriku organizatora.

No bilo je i onih koji su se ljutili...

Amerikanci pustili nacističku verziju himne

Fed Cup, Amerika je ugostila Njemačku u veljači ove godine. I kreće himna Njemačke: "Deutschland, Deutschland über alles..." Njemačke tenisačice nisu mogle doći k sebi. 

- To je užasna sramota, uvreda, to je nešto najgore što sam doživjela - izjavila je njemačka tenisačica Andrea Petković.
Njemačka himna koju je od 1952. koristila Zapadna Njemačka, a onda i od 1990. ujedinjena Njemačka, zapravo je treća strofa pjesme "Das Lied der Deutschen" koja počinje riječima "Einigkeit und Recht und Freiheit" (Jedinstvo, pravo i sloboda).

Prve dvije strofe nikad se ne pjevaju u službenim prilikama. Njemačke tenisačice su bile šokirane kada su čule prvu strofu himne koju je Hitlerova Nacistička stranka počela koristiti u skladu sa svojom ideologijom.

 

Bacač kugle iz BiH slušao himnu EU

Možda je zbog zvjezdica...

Prije dvije godine Mesud Pezer iz Zenice osvojio je zlato na europskom prvenstvu u portugalskoj Leiriji u konkurenciji mlađih seniora do 23 godine u bacanju kugle. Mesud je uz novi osobni rekord na otvorenom od 19,44 metra pomeo konkurenciju i osvojio prvo mjesto.

Sretno je stao na podij, primio zlatnu medalju, okrenuo se prema zastavi BiH i čekao da organizator pusti himnu. I krenulo je. Oda radosti. Službena himna Europske unije.

Nije se naljutio, odslušao ju je do kraja.

Umjesto himne - Gangnam Style!

Veselo je bilo na Svjetskom prvenstvu za rukometašice u Danskoj 2015. godine. Norvežanke su igrale protiv Portorika, a domaćin im je preko razglasa, umjesto državne himne, pustio taktove hita Korejca Psyja "Gangnam Style". 

Nisu se naljutile Norvežanke na ovaj gaf domaćina. Neke od igračica nisu mogle sakriti osmijeh, s spiker se ubrzo ispričao za ovu pogrešku. 

Rus slušao američku himnu pa školovao političare

Malo me iznenadilo to što su pustili američku himnu, ali mislim da su od toga u Rusiji napravili preveliku buku. Ne znam zašto je to potrebno. Odmah sam prihvatio ispriku organizatora, rekao je ruski klizač Pavel Kuližnikov, koji je prošle godine obranio svjetski naslov u u sprintu u južnokorejskom Seulu.

U Rusiji su se prijetili da će obavijestiti Međunarodnu klizačku federaciju zbog neviđenog incidenta, ali mladi klizač napravio je najbolju moguću stvar poručivši im - da ohlade.

 

Hej, pa to nije naša himna!

Meksiko je pobijedio Urugvaj 3-1 na Copa Americi prošle godine. No to nije bio jedini šok za Urugvajce, koji su uoči utakmice morali odslušati čileansku himnu..

- Pustili smo pogrešnu himnu, iskreno se ispričavamo urugvajskom savezu, reprezentaciji i cijelom urugvajskom narodu. Dodatno ćemo se potruditi kako se ovo više nikad ne bi ponovilo - objavili su organizatori natjecanja.

Igrači Urugvaja u čudu su odslušali himnu do kraja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao