To je to što me zanima!

Boban ili Modrić? Mandžukić ili Šuker? Složite najbolju momčad od tri top generacije 'vatrenih'

Hrvatska je na tri svjetska prvenstva u 24 godine osvojila tri medalje. Tri velike, nezaboravne generacije 'vatrenih', tri veličanstvena uspjeha... i zabavna igra slaganja idealne momčadi
Vidi originalni članak

Kakvi asovi, kakav neobjašnjiv uspjeh tako male države. I dok smo broncu "vatrenih" iz 1998. još pripisivali jugoslavenskoj školi nogometa, u kojoj su svi ti junaci stasali, srebro iz Rusije i bronca iz Katra posve su druge priče. Rezultat rada u hrvatskim školama nogometa. I domoljublja Hrvata iz dijaspore.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

I tako je, eto, Hrvatska postala peta reprezentacija koja je od 1998. nastupila triput u polufinalu SP-a! Francuska i Njemačka po četiri puta, Brazil, Nizozemska i Hrvatska imaju po tri nastupa. Argentina je uspjela samo dvaput, Engleska jednom, Španjolska jednom, Italija jednom...

Priuštile su nam to tri veličanstvene generacije, tri momčadi za povijest. I tri momčadi koje je teško procijeniti koja je bolja.

- Oni su nam bili uzori i sanjali smo da ostvarimo isti uspjeh kao "vatreni" iz 1998. - redom govore današnji junaci, dok momci iz Bobanove generacije tvrde:

- Ovi su nas dečki prestigli. I po rezultatu, jer ušli su u finale, i još važnije: po tome što su napravili veliki uspjeh na dva SP-a za redom, što znači kontinuitet rezultata.

Sve tri generacije imale su neke jače, neke slabije strane, ali i jednu konstantu, na koju je ostatak nogometbnog svijeta toliko ljubomoran: zastrašujući vezni red! Boban, Prosinečki, Asanović 1998., Modrić, Rakitić, Brozović 2018. te Modrić, Kovačić, Brozović 2022.

E sad, poigrajmo se malo izbornika i pokušajmo složiti idealnih 11 sačinjenih od te tri generacije "vatrenih"! Znamo, nije lako odlučiti se između tolikih asova, ali pokušajte.

Golmani

Ćiro Blažević je 1998. uoči SP-a htio maknuti Ladića s gola jer je bio izvan forme, ali kaže kako ga je predsjednik Franjo Tuđman uvjerio da ostavi Ladića. I 'čakovečka mačka' bio je jedan od najvažnijih igrača u tom pohodu, skidao je zicere Japancima i Nijemcima kod rezultata 0-0, a u borbi za broncu izludio je Nizozemce.

Subašić je zablistao obranivši četiri jedanaesterca Danskoj i Rusiji, a održao je momčad na životu u protiv Argentine dok je bilo 0-0 i u polufinalu protiv Engleza. Dok je Livaković, kao i Ladić 1998., bio u najužoj konkurenciji za Zlatnu rukavicu zbog sjajnih obrana prije svega protiv Belgije i Brazila.

 

Desni bek

Ćirina je momčad igrala u sustavu 3-5-2 pa su bekovi zapravo bili i krila. I tu je blistao Mario Stanić, inače po vokaciji napadač, koji je i zabio prvi gol Hrvatske u povijesti SP-a. U generaciji 2018. tu je poziciju defanzivno pokrio Šime Vrsaljko, autor fotografije prvenstva i pokliča "pa-pa, Englezići", a u Katru je Josip Juranović bio jedno od otkrića turnira.

 

Desni stoper

Ćiro je u Francuskoj 'šarao' s obranom pa su desnu stranu u toj trojki držali Štimac i Šimić, a središnji branič, tada libero, bili su Štimac ili Soldo. Dok je u Rusiji i Katru tu poziciju suvereno držao Lovren.

 

Lijevi stoper

Tu su na sva tri SP-a "vatreni" briljirali! Od nepogrešivog Bilića, preko superiornog Vide do kolosalnog Gvardiola! A najbolji je...

 

Lijevi bek

Robert Jarni zatvarao je defanzivno i probijao ofenzivno, Strinić je u Rusiji odigrao bez greške na poziciji koje su se navijači najviše pribojavali, a Sosa je bio prvi izbor u katarskom pohodu na broncu.

 

Defanzivni vezni

Na toj su se poziciji 1998. izmjenjivali Jurčić i Soldo, dok je Dalić rotirao Modrića, Brozovića, Rakitića i Kovačića. Možete izabrati i dvojicu, ali onda je manja mogućnost izbora ofenzivnih igrača. Gdje su također Luka, Raketa i Kova u izboru.

 

Ofenzivni vezni

S obzirom na preferirani sustav igre "vatrenih", ovdje možete izabrati više igrača. A konkurencija je paklena!

 

Krila

Momčad iz 1998. nije imala takva krila pa su u konkurenciji samo oni iz 2018. i 2022. A na oba je natjecanja lijevo bio sjajni Perišić. Pa ako ih ne želite u svojoj momčadi, ako ste skloniji Ćirinom sustavu, preskočite.

 

Napadači

Također, ovisno o preferiranom sustavu, stavite jednog ili dvojicu. Davor Šuker bio je Zlatna kopačka Mundijala 1998., Mario Mandžukić blistao 2018., a u Katru "vatreni" nisu imali prvu špicu pa su u konkurenciji svi koji su sudjelovali u pohodu na broncu.

 
Idi na 24sata

Komentari 72

  • mbutin22 07.02.2023.

    Bokšić?????

  • mbutin22 07.02.2023.

    Gdje su Olić, Pršo, Šimunić, R. Kovač, Eduardo???

  • Šmajser 05.02.2023.

    Alen Bokšić?

Komentiraj...
Vidi sve komentare