Obavijesti

Sport

Komentari 72

Boban ili Modrić? Mandžukić ili Šuker? Složite najbolju momčad od tri top generacije 'vatrenih'

Boban ili Modrić? Mandžukić ili Šuker? Složite najbolju momčad od tri top generacije 'vatrenih'

Hrvatska je na tri svjetska prvenstva u 24 godine osvojila tri medalje. Tri velike, nezaboravne generacije 'vatrenih', tri veličanstvena uspjeha... i zabavna igra slaganja idealne momčadi

VIDEO

Kakvi asovi, kakav neobjašnjiv uspjeh tako male države. I dok smo broncu "vatrenih" iz 1998. još pripisivali jugoslavenskoj školi nogometa, u kojoj su svi ti junaci stasali, srebro iz Rusije i bronca iz Katra posve su druge priče. Rezultat rada u hrvatskim školama nogometa. I domoljublja Hrvata iz dijaspore.

Pokretanje videa...

Video vijesti 00:54

I tako je, eto, Hrvatska postala peta reprezentacija koja je od 1998. nastupila triput u polufinalu SP-a! Francuska i Njemačka po četiri puta, Brazil, Nizozemska i Hrvatska imaju po tri nastupa. Argentina je uspjela samo dvaput, Engleska jednom, Španjolska jednom, Italija jednom...

Priuštile su nam to tri veličanstvene generacije, tri momčadi za povijest. I tri momčadi koje je teško procijeniti koja je bolja.

- Oni su nam bili uzori i sanjali smo da ostvarimo isti uspjeh kao "vatreni" iz 1998. - redom govore današnji junaci, dok momci iz Bobanove generacije tvrde:

- Ovi su nas dečki prestigli. I po rezultatu, jer ušli su u finale, i još važnije: po tome što su napravili veliki uspjeh na dva SP-a za redom, što znači kontinuitet rezultata.

Sve tri generacije imale su neke jače, neke slabije strane, ali i jednu konstantu, na koju je ostatak nogometbnog svijeta toliko ljubomoran: zastrašujući vezni red! Boban, Prosinečki, Asanović 1998., Modrić, Rakitić, Brozović 2018. te Modrić, Kovačić, Brozović 2022.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Third-Place Playoff - Croatia v Morocco

E sad, poigrajmo se malo izbornika i pokušajmo složiti idealnih 11 sačinjenih od te tri generacije "vatrenih"! Znamo, nije lako odlučiti se između tolikih asova, ali pokušajte.

Golmani

Ćiro Blažević je 1998. uoči SP-a htio maknuti Ladića s gola jer je bio izvan forme, ali kaže kako ga je predsjednik Franjo Tuđman uvjerio da ostavi Ladića. I 'čakovečka mačka' bio je jedan od najvažnijih igrača u tom pohodu, skidao je zicere Japancima i Nijemcima kod rezultata 0-0, a u borbi za broncu izludio je Nizozemce.

Subašić je zablistao obranivši četiri jedanaesterca Danskoj i Rusiji, a održao je momčad na životu u protiv Argentine dok je bilo 0-0 i u polufinalu protiv Engleza. Dok je Livaković, kao i Ladić 1998., bio u najužoj konkurenciji za Zlatnu rukavicu zbog sjajnih obrana prije svega protiv Belgije i Brazila.

 

Desni bek

Ćirina je momčad igrala u sustavu 3-5-2 pa su bekovi zapravo bili i krila. I tu je blistao Mario Stanić, inače po vokaciji napadač, koji je i zabio prvi gol Hrvatske u povijesti SP-a. U generaciji 2018. tu je poziciju defanzivno pokrio Šime Vrsaljko, autor fotografije prvenstva i pokliča "pa-pa, Englezići", a u Katru je Josip Juranović bio jedno od otkrića turnira.

 

Desni stoper

Ćiro je u Francuskoj 'šarao' s obranom pa su desnu stranu u toj trojki držali Štimac i Šimić, a središnji branič, tada libero, bili su Štimac ili Soldo. Dok je u Rusiji i Katru tu poziciju suvereno držao Lovren.

 

Lijevi stoper

Tu su na sva tri SP-a "vatreni" briljirali! Od nepogrešivog Bilića, preko superiornog Vide do kolosalnog Gvardiola! A najbolji je...

 

Lijevi bek

Robert Jarni zatvarao je defanzivno i probijao ofenzivno, Strinić je u Rusiji odigrao bez greške na poziciji koje su se navijači najviše pribojavali, a Sosa je bio prvi izbor u katarskom pohodu na broncu.

 

Defanzivni vezni

Na toj su se poziciji 1998. izmjenjivali Jurčić i Soldo, dok je Dalić rotirao Modrića, Brozovića, Rakitića i Kovačića. Možete izabrati i dvojicu, ali onda je manja mogućnost izbora ofenzivnih igrača. Gdje su također Luka, Raketa i Kova u izboru.

 

Ofenzivni vezni

S obzirom na preferirani sustav igre "vatrenih", ovdje možete izabrati više igrača. A konkurencija je paklena!

 

Krila

Momčad iz 1998. nije imala takva krila pa su u konkurenciji samo oni iz 2018. i 2022. A na oba je natjecanja lijevo bio sjajni Perišić. Pa ako ih ne želite u svojoj momčadi, ako ste skloniji Ćirinom sustavu, preskočite.

 

Napadači

Također, ovisno o preferiranom sustavu, stavite jednog ili dvojicu. Davor Šuker bio je Zlatna kopačka Mundijala 1998., Mario Mandžukić blistao 2018., a u Katru "vatreni" nisu imali prvu špicu pa su u konkurenciji svi koji su sudjelovali u pohodu na broncu.

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe