To je to što me zanima!

Bomba za povijest: Curacao u debiju među osam Gold Cupa

Curacao je nastao prije samo devet godina, raspadom Nizozemskih Antila. Dosad ne da nisu prošli skupinu nego na Gold Cupu nisu ni gola zabili. Ima ih samo 160.000 i ovih su dana... Otok sreće
Vidi originalni članak

Gold Cup doživio je najveću senzaciju u svojoj gotovo šestdesetljetnoj povijesti. Prvenstvo CONCACAF-a (Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba) u formatu Gold Cupa igra se od 1991. godine.

Curacao kao država postoji od 2010., na Gold Cupu do ove godine nisu dali ni jedan-jedini gol, a sada su prošli skupinu i u četvrtfinalu su! Gold Cupom, inače, povijesno dominiraju Meksiko i SAD.

Dečki iz državice koja ima manje stanovnika nego Rijeka u prvom su kolu izgubili od Salvadora i sve je slutilo na još jednu 'važno je sudjelovati' priču. Prvi šok bio je u 2. kolu skupine C kad su sa 1-0 dobili Honduras u Houstonu (povijesni gol dao je veznjak Cardiffa, Leandro Bacuna), a totalnu senzaciju napravili su u noći sa utorka na srijedu.

U Los Angelesu je u 94. minuti (!) desni branič nizozemskog Waalvijka Jurien Gaari sa 20 metara zavukao loptu u jamajćanske rašlje, izjednačio na 1-1, Curacao se bodovno izjednačio sa Salvadorom pa na gol-razliku prošao među osam najboljih!

Trebala im je mala pomoć Hondurasa na drugoj utakmici 3. kola skupine i 'Los Catrachosi' nisu razočarali. Premda im ta tekma nije mogla donijeti prolazak uredno su Salvadoru utrpali četiri komada pa dali svoj poguranac najvećoj senzaciji u povijesti Gold Cupa.

U četvrtfinalu Curacao će na boljeg iz dvoboja SAD-Panama. Ako ta utakmica završi neriješeno onda idu na Amerikance.

Ali baš ih briga, oni su svoje napravili, a sad ionako počinje nokaut-faza u kojoj je uvijek ama baš sve moguće. Pa i to da Curacao, zašto ne, dobije 'Amere' kojih je jedno 327 milijuna više nego... Curacaoanaca (?).

Idi na 24sata

Komentari 5

  • sljuk 27.06.2019.

    Pa kaj je tak tesko napisati u sezdeset godisnjoj...

  • Morris12 26.06.2019.

    Na Gold kupu do ove godine nisu dali niti jedan gol?? Pa ovo im je tek drugi put da igraju. Ima 2 godine ekipa se još okupljala

  • Morris12 26.06.2019.

    Ovo je nogomet. Šteta što u zadnjoj sekundi nije ušla lopta u gol za 2 1. Za 1 centimetar. I tako bi izbjegli Ameriku ali i ovo je ogroman uspjeh. Sa još 3 4 kvalitetna igrača iz Nizozemske siguran sam da se mogu borit za SP 2022

Komentiraj...
Vidi sve komentare