To je to što me zanima!

'Boxing day' - Kada se svi odmaraju, Englezi igraju...

Dugogodišnja tradiicija igranja nogometa tek dan nakon Božića u Velikoj Britaniji ni ove godine nije upitna. No što je zapravo taj 'Boxing Day'?
Vidi originalni članak

Dan nakon katoličkog Božića u Engleskoj se, kao i u velikom broju svjetskih država, prisjećaju Svetog Stjepana. Oni ga zovu St. Stephen, a blagdan nije Štefanje, već - Boxing Day. Prisjećanje na smrt kamenovanog Svetog Stjepana danas se pretvorilo u nešto što u Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi i Novom Zelandu u razgovornom jeziku zovu i "shopping holyday". Kupuje se pokloni za one koji su lošijeg socijalnog statusa, pri čemu se obilato koriste brojni poslijebožićni popusti.
Na dan kada cijeli sportski svijet miruje i odmara se, u zemljama Commonwealtha je Boxing Day usko vezan i uz sport. U Australiji reprezentacija u kriketu svake godine igra protiv drugog protivnika na stadionu u Melbourneu, dok se u Sydneyju održava jedriličarsko natecanje. U Kanadi na taj dan nepogrešivo počinje natjecanje mladih hokejaša. A u Engleskoj i Škotskoj - igraju nogomet. Redovito kolo, ovoga puta 19. po redu, igra se baš dan iza Božića. I tako svake godine.
A ove godine će Liverool svoje vodstvo na tablici nastojati očuvati na Anfieldu protiv Boltona. Bez Fernanda Torresa 'redsi' će biti do kraja godine, pa tako i ovoga puta. No dokazali su već više puta da mogu pobijeđivati i bez njega. Chelsea ne bi trebao imati pretežak posao protiv West Bromwicha, a Manchester United pomalo se pribojava Stoke Cityja.
- Atmosfera na njihovom stadionu uvijek je sjajna i neće nam biti lako. Znam da će igrači Stokea biti izuzetno borbeni i učiniti sve da izbjegnu poraz. A to nije nemoguće - rekao je trener Uniteda Alex Ferguson.
Ako će Fergusonu biti teško, kako će onda tek biti Arseneu Wengeru! Arsenal ide u goste Aston Villi, trećoj momčadi prvenstva u ovom trenutku. Wenger već dugo ne može računati na Rosickog, nešto kraće na Walcotta, a odnedavno ni na Fabregasa, Tourea i Bendtnera. Aston Villi nedostaju Laursen i Carew, no netko do njih možda će i zaigrati.
Od prve minute zaigrati bi trebala i trojica Hrvata u Premiershipu. Luka Modrić i Vedran Ćorluka sa svojim Tottenhamom će igrati londonski okršaj protiv Fulhama, koji ove godine igra iznenađujuće dobro. Luka će igrati iza leđa Romana Pavljučenka, a Čarli na desnoj strani Tottenhamove obrane...
Niko Kranjčar i Portsmouth na svom Fratton Parku dočekuje West Ham, za kojeg neće igrati Dyer, Ashton, Jollins... Za Portsmouth bi od prve minute trebao igrati hrvatski reprezentativac.

PREMIERSHIP, 19. KOLO
Aston Villa - Arsenal
Chelsea - WBA
Liverpool - Bolton
Manchester City - Hull
Middlesbrough - Everton
Portsmouth - West Ham
Stoke - Manchester United
Sunderland - Blackburn
Tottenham - Fulham
Wigan - Newcastle

Idi na 24sata

Komentari 3

  • user_32176 26.12.2008.

    pa nije ni čudo što je premiership najbolja nogometna liga na svijetu

  • JAX 25.12.2008.

    nisu samo englezi igra se i nba, nhl, skotska liga odnosno jos se neke lige igraju ne samo engleska

  • JAX 25.12.2008.

    koji nevjernici

Komentiraj...
Vidi sve komentare