To je to što me zanima!

Casillas treću godinu zaredom najbolji golman na svijetu

Golman Reala i španjolske nogometne reprezentacije Iker Casillas obranio je naslov najboljeg golmana svijeta prema Institutu za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS)
Vidi originalni članak

Pobijedio je 29-godišnji Španjolac treći put uzastopno i nikad uvjerljivije, nadmašivši drugoplasiranog Brazilca Julija Cesara iz Intera za 180 bodova (304-124). Treće je mjesto zauzeo Chelseajev češki golman Petr Čech ispred još dvojice golmana osvajača medalja sa Svjetskog prvenstva, Nijemca Manuela Neuera i Nizozemca Marteena Stekelenburga, koji su se u izboru pojavili prvi put, baš kao i sedmoplasirani Fernando Muslera, Lazijev golman koji je uspješno na SP-u branio gol polufinalista Urugvaja.

Talijan Gianluigi Buffon, koji je zbog ozljeda propustio veći dio godine, pao je na deveto mjesto nakon što je 2008. i 2009. završavao odmah iza Casillasa.

U IFFHS-ovu izboru sudjelovali su ekspertni timovi iz 86 zemalja svijeta. Njih 65 dalo je svoj glas Casillasu, jednom od najzaslužnijih pojedinaca za španjolsko zlato u Južnoafričkoj Republici.

Od 19 golmana na popisu 12 je Europljana, tri Južnoamerikanca, dva Afrikanca te po jedan Sjeveroamerikanac i predstavnik Oceanije. Prednjače Španjolci s četiri predstavnika ispred Nizozemaca s dva. Šestorica njih brane u engleskom Premiershipu, a po četvorica u Primeri i Seriji A. Većina ih (11) igra za inozemne klubove, dok preostali brane gol svojih matičnih klubova u domovini.

Iker Casillas nagradu će dobiti na IFFHS-ovoj gala-priredbi koja će se održati tijekom 2011. godine.

IFFHS, izbor najboljeg golmana svijeta za 2010. godinu:

1. Iker Casillas (Španjolska, Real) 304 boda

2. Julio Cesar (Brazil, Inter) 124

3. Petr Čech (Češka, Chelsea) 56

4. Manuel Neuer (Njemačka, Schalke) 53

5. Maarten Stekelenburg (Nizozemska, Ajax) 48

6. Victor Valdes (Španjolska, Barcelona) 38

7. Fernando Néstor Muslera (Urugvaj, Lazio) 37

8. Edwin van der Sar (Nizozemska, Manchester United) 32

9. Gianluigi Buffon (Italija, Juventus) 28

10. Timothy Matthew Howard (SAD, Everton) 15

Idi na 24sata

Komentari 23

  • weky99 04.01.2011.

    daaaa on je najjjjj boljiiiii golman u 21st. ajmo real madrid......

  • Trollaš_me 04.01.2011.

    slazem se passion. casillas je najbolji golman na svijetu ali buffon...steta stvarno sto je juve ispao u b ligu i raspao se. htio bi da opet on se bori za ligu prvaka...predvođen sjajnim buffonom.

  • MŠGNG 04.01.2011.

    a ja mislio da je Stipe Pletikosa najbolji nakon što je napravio transfer u Englesku za koji sam ja odmah rekao da će to biti najveći promašaj i najneisplativiji transfer u Engleskoj za 2010. godinu,e a stvarno gdje je Pletikosa jeli gleda i uči kako se brani sa tribina ili iz stana u Londonu daj malo novinari napišite koji članak o njemu možda ga Bilić pozove u repku

Komentiraj...
Vidi sve komentare